divendres, de juny 17, 2005

OpenSolaris ja està preparat per a ser descarregat

Complint amb les expectatives generades, Sun Microsystems ha obert el codi font del sistema operatiu Solaris sota el paraigua del projecte OpenSolaris.

A alguns els semblarà estrany això de “complint amb les expectatives generades” amb la que he obert el text d'aquesta notícia, però és que Sun no ha defraudat a ningú que ja conegués les restriccions existents en l'obertura del codi del seu Unix propietari. Aquest alliberament de codi es realitza sota la llicència CDDL, que difereix d'altres més conegudes com la GPL.

La CDDL (Common Development and Distribution License) preveu la possibilitat de permetre la coexistència en un mateix projecte de programari lliure i programari propietari, fins i tot si aquest últim està protegit per patents. La base d'aquesta llicència és una altra, la MPL (Mozilla Public License) 1.1, creada i emprada per la fundació Mozilla. Amb aquesta mena de llicència, Sun Microsystems pot obrir una part del codi font del seu sistema operatiu, però deixant una altra (la que no li interessi revelar) en secret.

Es pot realitzar una analogia entre l'actual comunitat OpenSolaris i el que fou al principi el projecte Mozilla. Aquest darrer fou el resultat de l'alliberament del codi del navegador Netscape per part d'America On Line (AOL), quan aquesta empresa va veure que el futur del browser no es presentava precisament bé.

El que actualment es pot descarregar de la web d'OpenSolaris defraudarà a més d'un lector, ja que a diferència dels projectes GNU/Linux, en els quals disposem de l'accés al codi font però també a imatges ISO dels CD's ja preparades per a la seva instal·lació, en OpenSolaris.org podrem descarregar el codi font o els binaris que exigiran encara un cert procés d'instal·lació i compilació abans de poder-los usar. Durant els propers dotze mesos l'objectiu és construir una eina més usable per part de tothom.

El que sens dubte és gran avantatge del projecte OpenSolaris és poder disposar d'un clon open source de Solaris, un dels “unixes” més coneguts i reputats, amb una fama de solidesa i estabilitat guanyada de sobres. Però, fins a quin punt es podrà aprofitar aquesta iniciativa, és una possible pregunta que haurà de ser la mateixa comunitat de desenvolupadors la que li doni resposta.

Més informació:

OpenSolaris.org
http://www.opensolaris.org/