divendres, de juny 17, 2005

La Xarxa especula sobre el canvi d'Apple als xips d'Intel

La que gairebé sense cap mena de dubte pot ser qualificada com a notícia de l'any en el sector informàtic està generant rius de tinta (encara que en la seva major part, tinta electrònica) en forma de rumors i especulacions sobre els veritables motius del canvi a xips Intel i el futur que depararà a la companyia de Cupertino aquesta decisió.

El motiu del canvi sembla ser clarament la impossibilitat d'IBM de proporcionar a la companyia de Steve Jobs la quantitat suficient de CPU's per a cobrir les seves necessitats, a més que tecnològicament els microxips fabricats per Big Blue s'estaven quedant lleugerament endarrerits respecte a l'arquitectura de 64 bits d'Intel o d'AMD. IBM havia promès a Apple superar la barrera dels 3 gigaherços, fet que unit al superior rendiment d'un PowerPC a idèntiques velocitats que un x86, hauria fet molt superior a la plataforma de Cupertino. Però les promeses del gegant blau no s'han complert, i aquest ha estat un cop especialment dur en el sector dels portàtils, en el qual IBM no ha pogut proporcionar-li a Apple un G5 per a la seva línia de PowerBooks.

Segons publicava recentment el New York Times, Apple hauria sondejat a diversos fabricants de xips abans d'optar per la plataforma Intel. Així, AMD amb la seva arquitectura de 64 bits, i Sony amb el seu processador Cell, també haurien entaulat negociacions amb la companyia de Cupertino, malgrat que sense arribar a bon port. En el mateix rotatiu s'hi afirma que tot el procés es va mantenir en secret per a IBM, que malgrat tot semblava sospitar alguna cosa i va intentar un contacte oficial d'alt nivell amb Apple, que fou evitat a tota costa des de la companyia de la poma, la qual només va informar IBM que el seu contracte de subministrament de xips seria revocat unes hores abans de fer pública la notícia.

Per a IBM el problema no ha estat tecnològic, si no comercial.

Suïcidi comercial

Segons el parer d'alguns experts, Steve Jobs ha comés una greu errada (alguns el qualifiquen fins i tot de "suïcidi comercial") en anunciar el canvi de xips abans de tenir a punt les noves màquines. El problema és que molts possibles compradors podrien tirar-se enrere en vista de que els nous Apple amb processadors Intel començaran a sortir al mercat d'aquí a un any, deixant obsoletes les màquines equipades amb processadors PowerPC. És més, entre molta gent el sentiment que ja ara els Mac's basats en el xip d'IBM són obsolets està present en gran mesura.

El millor d'aquesta situació -per als usuaris, que no per als distribuïdors- és que probablement l'anunci de Jobs provoqui una caiguda de preus de les màquines d'Apple a mitjà termini (2 o 3 mesos) per tal d'aconseguir vendre els estocs existents de màquines PowerPC, ja que un cop llançats els nous Mac's "Intel Inside", aquestes seran pràcticament invendibles.

Malgrat tot, i per a aquells que estiguin interessats en comprar un Mac basat en PowerPC, els recordem que Apple ha promès mantenir actualitzat el sistema per a aquesta plataforma durant un llarg període de temps, i que les aplicacions es podran migrar fàcilment a la plataforma Intel. El problema el trobaran probablement amb les noves aplicacions que es construeixin en 2-3 anys, ja que moltes d'aquestes podrien contemplar només la plataforma Intel.

El controvertit expert Robert Cringely va una passa més enllà i afirma que com a conseqüència d'aquest error de càlcul, Apple podria ser adquirida per la mateixa Intel, que d'aquesta forma "castigaria" a Microsoft i disposaria de productes com el Mac OS X per a fer-li la competència. Essent Intel la companyia líder en la fabricació de microprocessadors per a ordinadors, el futur de la plataforma tecnològica d'Apple estaria d'aquesta forma assegurat.

Atacar el mercat Windows

Encara que ja s'ha dit a diversos nivells oficials que no veurem un Mac OS X en qualsevol PC ni Windows funcionant sobre un Mac, no són pocs els que opinen que el moviment iniciat per Apple va encaminat a atacar "a l'abordatge" el sector de mercat de Microsoft, i que a mitjà-llarg termini veurem un Mac OS X corrent sobre "un PC normal".

Cal veure si el canvi de xips beneficiarà als programadors d'aplicacions d'emulació (màquina virtual hardware), ja que és una incògnita si es facilitarà la seva creació o els programes s'executaran a més velocitat gràcies a un joc d'instruccions compatible, encara que això podria no ser així a causa de la diferent arquitectura del maquinari que rodeja al processador.

Intel s'acosta a nous mercats

El fabricant de xips ha vist com queda pràcticament circumscrit al sector dels ordinadors, ja que els microprocessadors fabricats per IBM equipen a totes les videoconsoles de la propera generació, ja sigui per mitjà de l'arquitectura PowerPC o gràcies al nou i revolucionari Cell.

Intel sembla estar desitjosa d'entrar en nous sectors de mercat, i Apple disposa de la tecnologia i l'empenta empresarial necessària per a aconseguir-ho. A més, no en va fou la companyia de Steve Jobs la que va encunyar el terme "hub digital" per tal de designar el model d'ordinador personal del futur, que és precisament el que li interessa a Intel.