dilluns, de novembre 26, 2007

Todoscontraelcanon.es denuncia a la SGAE

La plataforma ciutadana exigeix que els impostos recaptats en concepte del Cànon Digital imposat per la Llei de Propietat Intel·lectual siguin gestionats per un organisme públic i no per una entitat privada.

L'associació Todoscontraelcanon.es, que agrupa entitats com AUI (Associació d'Usuaris d'Internet), AI (Associació d'Internautes) o APEMIT (Associació Espanyola de Petites i Mitjanes Empreses d'Informàtica i Noves Tecnologies) va presentar fa uns dies una denúncia contra la SGAE (Societat General d'Autors i Editors) davant la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada per unes informacions aparegudes recentment a la premsa espanyola en les quals es revelava com es repartien els dividends aportats pel famós i desacreditat cànon, de manera irregular segons els denunciants.

Segons el text de la denúncia, el repartiment dels fons procedents del cobrament del cànon es reparteixen en gran mesura entre empreses filials de la SGAE, creades per directius de la mateixa organització, quan la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI) indica clarament que aquest import ha de ser repartit entre els seus associats. Todoscontraelcanon.es afirma que les pràctiques dutes a terme en el repartiment pels directius de la SGAE poden ser tipificades com apropiació indeguda, estafa i frau en subvencions.

La LPI afirma a més que l'activitat de les entitats gestores dels drets de propietat intel·lectual no pot ni s'ha de dirigir mai cap al lucre particular, quelcom que s'estaria duent a terme amb aquesta forma de treballar.

Segons afirma l'AUI, les xifres denunciades per alguns mitjans periodístics en els casos més flagrants rondarien un 90% de volums de facturació de 10 milions d'Euros en el cas d'algunes de les filials de la SGAE durant els anys fiscals de 2004 i 2005, quantitats finançades directament gràcies al cànon.

El Ministeri de Cultura és també objecte de crítiques per Todoscontraelcanon.es per permetre aquesta mena d'activitat en ser el màxim responsable en la vigilància del compliment de la llei per part de la SGAE.