dimarts, de novembre 27, 2007

França perseguirà la pirateria domèstica

El govern francès ha signat un acord amb les companyies detentores de drets de material audiovisual i els proveïdors d'Internet que podria arribar a deixar sense línia ADSL als qui realitzin descàrregues il·legals.

Una advertència, i en cas de reincidència... línia tallada. És el missatge que sembla deixar clar l'acord al qual s'ha arribat al palau de l'Elisi entre l'executiu gal, les empreses que posseeixen drets de copyright i de propietat intel·lectual sobre el material audiovisual (discogràfiques, productores cinematogràfiques,...) i els proveïdors d'Internet del país.

La nova llei, que ja ha estat criticada per sectors de defensa dels drets del consumidor i de les llibertats individuals, preveu l'enviament de missatges d'advertència a aquells internautes que descarreguin continguts de forma il·legal a través de serveis P2P per part dels proveïdors de servei, instant-los a que deixin de realitzar aquesta mena de descàrregues. Si s'ignoren aquests missatges i es continua amb l'activitat, es procedirà judicialment per tallar durant cert temps la connexió a Internet de l'infractor, un període que pot arribar a ser indefinit depenent de la quantitat i la reiteració de les descàrregues.

Els missatges arribaran en primer lloc a través del correu electrònic, amb una primera i segona advertència. La tercera es produirà pel correu ordinari i serà la darrera que precedirà al tall de la línia. A partir d'aquí, també s'inclourà a la persona en una "llista negra" d'internautes, gestionada pels òrgans policials gals.

Una de freda i una de calenta

D'altra banda, la nova llei antipirateria francesa inclou un "regal enverinat" en forma de contrapartida per part de les productores: aquestes hauran de posar el seu material a disposició dels seus clients a Internet d'una forma més ràpida i eliminar les barreres que impedeixen la seva execució en determinades plataformes de maquinari, com per exemple la reproducció d'un DVD en un ordinador.

Caldrà veure si les productores segueixen aquest darrer punt de l'acord o bé si "s'escaquegen" de les seves obligacions, tenint en compte els milions invertits en sistemes DRM de protecció digital i la por atàvica a deixar els continguts de forma que puguin ser fàcilment copiats.