divendres, de novembre 09, 2007

SIMO 2007 - Els grans fabricants aposten per la informàtica ecològicament responsable

HP i Lenovo són només la punta de llança d'una indústria cada dia més preocupada pel medi ambient.

Polèmiques a banda sobre si fenòmens com ara l'escalfament global o el canvi climàtic són reals, s'han exagerat o ja ens estan afectant, algunes de les grans companyies presents a la fira madrilenya han presentat productes respectuosos amb el medi ambient i campanyes i programes per minimitzar l'impacte ambiental de la seva activitat. I tot això en un sector, el tecnològic, en el qual la fabricació d'ordinadors i el seu cicle de vida posterior té un especial impacte en el medi ambient.

L'exemple més contundent d'aquesta preocupació és HP, l'estand al SIMO de la qual (que per cert creix un 40% respecte a la seva presència de l'any passat) ha estat construït emprant més d'un quilòmetre de tub de cartró reciclat i amb el terra fet d'encenalls també reciclats, amb el que la multinacional nord-americana vol mostrar una imatge de ferm compromís de base. El desenvolupament tecnològic del gegant nord-americà ve marcat pel què aquesta companyia ha batejat com a Innovació Verda, indicant que els nous productes que es van llançant al mercat són cada cop més respectuosos amb el medi ambient.

Però la responsabilitat ecològica de la companyia no s'acaba aquí, mostrant als visitants alguns productes que permeten l'estalvi de materials i que contaminen menys, i altres que s'han fabricat a partir de materials reciclats. És el cas curiós d'una impressora el xassís de la qual ha estat creat amb plàstics biològics derivats del blat de moro, desenvolupada per HP Labs.

En els ordinadors també s'ha posat l'èmfasi ecològic, com per exemple amb el model rp5700, guardonat amb el premi "or" per la Electronic Products Environmental Assessment Tool (EPEAT) per ser l'equip més respectuós amb el medi ambient. L'ús de materials reciclats en la fabricació d'ordinadors ja és habitual per a HP.

Una altra mostra curiosa del reciclatge de material és l'escàner Scanjet 5590, en el qual la peça interior que realitza l'escanejat (i una de les que més contaminen) ha estat realitzada amb un 75% de plàstics d'ampolles reciclades i l'altre 25% amb cartutxos de tinta reciclats.

Lenovo també presenta al SIMO 2007 un ordinador de sobretaula ultracompacte fabricat en un 90% amb materials reciclats que, al seu torn, poden tornar a reutilitzar-se en finalitzar la vida operativa de la màquina. Com a opció, pot funcionar mitjançant un sistema de plaques solars que li proporcionen l'energia elèctrica necessària. De la mateixa manera que el rp5700 de HP, aquesta màquina també ha estat distingida amb la qualificació "or" per part de l'EPEAT.

En un dels estands de la fira també hem pogut veure una obra d'art que critica el malbaratament de recursos naturals que el sector tecnològic en general ha dut a terme fins ara i que continua fent, quelcom que poc a poc i amb voluntat s'està corregint. La gran pregunta és: arriba a temps tot això?