dimarts, de novembre 06, 2007

Indiana ja és una realitat

Publicada la primera versió prèvia per a desenvolupadors d'aquesta nova distribució binària d'OpenSolaris promoguda per Sun Microsystems i que intenta arribar al públic final.

Finalment el projecte Indiana ha vist la llum com una nova distribució binària d'OpenSolaris, el sistema operatiu Unix basat en l'antic Solaris de Sun Microsystems i que ara, paradoxes de la vida, serveix de base per a la construcció d'aquest darrer. Per a la pròpia Sun, aquesta distribució era un producte estratègicament necessari per lluitar contra les distribucions de GNU/Linux per al desktop.

Indiana està disponible en un Live CD preparat per a ser descarregat i "cremat" amb el nostre programari de gravació de CD's habitual. Presenta un escriptori Gnome i les aplicacions habituals en altres sistemes operatius semblants com poden ser el navegador web Firefox o el client de correu electrònic Thunderbird. Des del mateix entorn live es pot instal·lar el sistema operatiu a disc, al més pur estil Ubuntu, una tendència que poc a poc es va imposant en el món Linux en particular i en tots els sistemes operatius en general.

Els requisits de maquinari no són excessivament alts per als temps que corren: oficialment es sol·licita un mínim de 512 MB. de memòria RAM, indicant que aquesta quantitat no ha estat exhaustivament testejada, i 10 GB. de disc dur lliures si es pensa instal·lar. No s'indica velocitat mínima del processador, tot i que cal tenir present que es tracta d'una versió prèvia no definitiva, amb el què en el futur probablement es precisarà més i millor els requisits tècnics mínims i, possiblement, s'augmentaran.

Al voltant d'Indiana s'estan duent a terme una sèrie de projectes l'objectiu dels quals és el de facilitar la vida a usuaris i desenvolupadors d'aquest sistema operatiu i per a la seva futura implementació en totes les distribucions derivades del codi font d'OpenSolaris, com pot ser l'instal·lador o el "constructor" de distribucions, una eina per a crear el nostre propi Unix a mida.

Es preveu que la primera versió definitiva d'aquesta distribució estigui disponible durant la primavera del 2008.

Més informació:

Projecte Indiana
http://www.opensolaris.org/os/project/indiana/