dilluns, de novembre 05, 2007

gOS: el sistema operatiu Google, però sense la participació de la companyia del cercador

Basat en Ubuntu 7.10, permet un ràpid accés a les aplicacions en línia de Google més conegudes, encara que la famosa companyia no és qui l'ha llançat com a producte oficial.

Tot i els nombrosos rumors existents sobre un possible sistema operatiu per a ordinadors basat en Linux que Google podria llançar en qualsevol moment -fins i tot se li atribueix també un sistema operatiu per a telèfons mòbils-, Larry Page, Serguei Brinn (els fundadors de l'empresa) i altres alts càrrecs no han parat de realitzar desmentits públics sobre el tema. I, malgrat tot, els rumors continuen circulant potser encoratjats pel reconeixement de l'existència de Goobuntu, una versió d'Ubuntu especialment modificada per a les necessitats de Google i l'ús de la qual és exclusivament intern. Malgrat que tant Google com Mark Shuttleworth, fundador de Canonical i Ubuntu, han desmentit que aquesta distribució vagi a ser llançada al públic, molts són els que continuen especulant amb tal possibilitat.

Curiosament, el primer sistema operatiu que podria encaixar en el que la vox populi atribueix a la forma de treballar del sistema operatiu de Google, ha estat creat fora de la companyia del cercador. Es tracta de gOS, creat per l'empresa homònima amb base a Los Angeles (Estats Units) i que equipa a una línia de PC's de baix cost de la companyia Everex que es venen en la cadena nord-americana de supermercats Wal-Mart. La filosofia de gOS és portar a l'escriptori les aplicacions en línia de la Web 2.0 d'una forma ràpida i còmoda per a l'usuari, proporcionant-li també les eines offline necessàries per al seu treball.

Tècnicament, gOS està basat en Ubuntu 7.10, la darrera versió de la famosa distribució per a l'usuari final, a la qual se li ha substituït l'entorn Gnome habitual per Enlightenment per tal d'estalviar recursos de maquinari doncs comercialment es ven instal·lada en màquines de baix cost i, per tant, que no arriben a la potència de la majoria d'ordinadors comercials.

A la banda inferior de la pantalla comptem amb una barra amb les icones de les aplicacions a l'estil Dock del Mac OS X, des de la qual podem accedir entre d'altres al servei de correu electrònic Gmail, Google Calendar, Blogger, YouTube o Wikipedia com a serveis en línia, i Skype entre les aplicacions instal·lades localment.

Aquest sistema és una materialització del que poden ser en el futur tots els sistemes operatius per a ordinador: una base instal·lada localment, amb algunes aplicacions que encara consumeixen molts recursos per ser executades des d'Internet instal·lades en el mateix ordinador i la resta essent accedit en línia.

gOS pot ser descarregat des de la web de la companyia fabricant a més de ser adquirit juntament amb PC's de baix cost a Wal-Mart. La descàrrega de la ISO gratuïta no inclou suport per a la reproducció de DVD's ni de fitxers MP3. Com de moment aquest sistema operatiu es troba una mica escàs de drivers, la companyia productora de la distro ven també un kit per a desenvolupadors consistent en una placa base VIA CN700 i processador VIA C7-D a 1,5 GHz. per animar a les empreses d'informàtica i emprenedors que crein els seus propis prototips basats en gOS i els provin.

Més informació:

Pàgina web de gOS
http://www.thinkgos.com/

Pàgina web d'Everex
http://www.everex.com/