dimecres, de novembre 07, 2007

Google entra en el mónde la telefonia mòbil per la porta gran

Al costat d'alguns dels més importants fabricants de terminals i operadores, la companyia del cercador ha donat a conèixer una nova plataforma per a telefonia mòbil, el que simplificadament podem anomenar un sistema operatiu.

Tot i que no ha estat amb el desitjat anunci del GPhone (¿o més aviat hauria de dir amb l'anunci del desitjat GPhone?), Google ha confirmat els rumors que s'havien deixat sentir a Internet fa pocs dies i ha presentat juntament amb alguns dels principals fabricants de terminals del món i principals operadores, un complet sistema operatiu basat en Linux per a telèfons mòbils que inclou programari i facilitats per a què l'usuari dels terminals equipats amb aquest sistema puguin emprar còmoda i fàcilment els serveis en línia de la companyia d'Internet.

El nom d'aquesta nova plataforma és Android, i no haurem d'esperar gaire per veure els primers telèfons en fer-la servir, doncs segons afirmen diversos dels components del grup que l'ha creat, aquests podrien començar a arribar al mercat durant la segona meitat del 2008. Les 34 companyies (comptant a Google) que s'han associat per donar a llum aquesta nova plataforma ho fan sota el nom d'Open Handset Alliance, i entre els seus noms (i a banda de la companyia del cercador) hi podem trobar pesos pesants com Motorola, NTT DoCoMo, NVIDIA, LG, Intel, China Mobile o l'espanyola Telefònica.

Especialment interessant és el cas d'HTC, companyia que fins ara ha destacat pels seus smartphones basats en Windows, i que amb la seva entrada en aquesta aliança li serà "infidel" per primera vegada a Microsoft.

Segons s'ha donat a conèixer, Android serà una base a partir de la qual cada fabricant i/o operadora podrà personalitzar els seus desenvolupaments. El sistema ofereix un complet conjunt d'eines per permetre a l'usuari gaudir de totes les possibilitats que li ofereix un mòbil de nova generació i no només el sistema. De fet, els que parlin només de "sistema operatiu" per definir a Android es quedaran curts, ja que sota aquest nom s'hi enquadra el sistema operatiu, la interfície d'usuari amigable, el "middleware" i les aplicacions d'usuari final.

La plataforma serà publicada sota una llicència lliure, malgrat que de moment es desconeix exactament quina i no s'ha esmentat la GPL, pel que podria ser una altra creada expressament per a aquest desenvolupament. Per a la setmana vinent s'espera posar a disposició de la comunitat un primer kit de desenvolupament.

Microsoft cautelosa

A la roda de premsa que la companyia de Redmond va organitzar aquest dimarts dia 6 en el marc de la fira SIMO de Madrid, la primera pregunta que va sortir a la palestra fou la seva opinió sobre aquesta iniciativa de Google. Alts càrrecs de la companyia de Redmond a Espanya es van mostrar cautelosos en la seva resposta, afirmant que per ara no s'havia vist res i que, per tant, no hi havia res sobre el que poder fonamentar una opinió, i van destacar el fet que Microsoft ja havia presentat el seu sistema operatiu per a telèfons mòbils feia anys.

En definitiva, l'actitud dels presents al SIMO com a representació de Microsoft sembla la cautela sobre el que suposem encara serà la manca d'una postura o resposta oficial al tema. Tot i això, quelcom que sí m'ha semblat veure és la voluntat de rebaixar el nivell de novetat, argumentant que es tracta d'un sistema operatiu i una pila d'aplicacions, una cosa que ja existeix des de fa temps i, per tant, no es tracta de quelcom nou si no d'una oferta més.

Un Linux per a mòbils diferent?

Fins ara han estat presentades diverses iniciatives de plataformes Linux per a telefonia mòbil estandarditzades i obertes, desenvolupades i protegides per una empresa seguint la forma de treball d'algunes distribucions del sistema operatiu del pingüí per a ordinadors de sobretaula com ara openSUSE (amb Novell darrera seu) o Fedora (Red Hat). Aquest és el cas de les plataformes d 'Access (compatible amb Palm OS fins a la seva versió 5) i Motorola, malgrat que totes elles han tingut fins ara un denominador comú: no han aconseguit entre la comunitat de desenvolupadors independents un ressó com el que esperaven, quedant-se en les empreses que les han fet néixer i créixer, tot i que en la majoria dels casos és cert que el que es pretenia era que fossin adoptades pels programadors més que per altres companyies fabricants de terminals.

La plataforma promoguda per Google es presenta com la primera basada en Linux realment oberta, i com a diferència respecte a la resta no depèn només d'una empresa, si no d'una agrupació d'elles que van des de fabricants de maquinari fins a operadores passant per creadors de programari i serveis. Aquest pot ser sense cap mena de dubte un factor diferenciador important per atreure no només a més fabricants, si no també a programadors independents i a empreses desenvolupadores de programari i serveis.

Naturalment, això també dependrà en certa mesura del grau de compatibilitat entre terminals que emprin aquest sistema, doncs en l'àmbit dels dispositius mòbils hi ha una major fragmentació per la diferència de processadors i components emprats, i degut als escassos recursos de maquinari, el sistema operatiu es planifica i desenvolupa a mida per a una màquina en concret.

La filosofia de Google de serveis en línia més que programari, i el que acabo de comentar fa pensar que la plataforma no serà tan estàndard com els Linux de sobretaula, i que més aviat seguirà la tendència d'encaixar com un guant en cada dispositiu particular, pel que és més que probable que els programadors hagin d'adequar les seves creacions i recompilar-les per a cada terminal concret o família de terminals d'un mateix fabricant.

Adéu a la idea d'un telèfon mòbil de Google?

Aquest anunci desarticula en gran mesura -quan no anul·la del tot- la possibilitat de la sortida al mercat d'un model de telèfon mòbil amb el segell de Google. En paraules textuals d'Eric Schmidt, CEO de la companyia del cercador, "l'anunci d'avui és molt més ambiciós que qualsevol 'Google Phone' amb el qual la premsa ha estat especulant aquestes darreres setmanes. El nostre punt de vista és que aquesta potent plataforma que presentem equiparà a centenars de models de telèfons mòbils". Per tant, i veient el que es juga en cas de llançar un terminal propi -enfadar als membres de l'aliança fabricants de maquinari- és molt poc probable que Google doni aquest pas.

Més informació:

Open Handset Alliance
http://www.openhandsetalliance.com/