diumenge, de juliol 01, 2007

ZFS en el Mac OS X: partit de tornada

Després de no haver realitzat cap anunci oficial conforme a què ZFS seria introduït en el Mac OS X 10.5, i quan ja semblava que això no passaria, tenim un nou episodi en el serial ZFS-Mac OS X: Apple ha enviat als subscriptors del seu servei ADC per a desenvolupadors una versió beta del suport per al sistema de fitxers de Sun Microsystems que suporta lectura i escriptura.

Des de fa algunes setmanes s'especula amb la possibilitat que Apple inclogui en la seva darrera versió del Mac OS X (la 10.5 també coneguda com a Leopard) que està propera a presentar-se, suport per al sistema de fitxers ZFS de Sun Microsystems, que s'inclou des de fa temps en Solaris/OpenSolaris i que s'especula en un futur per a Linux.

ZFS facilita l'emmagatzematge de grans quantitats de dades i integra conceptes com ara la gestió de volums als tradicionals de la gestió d'arxius. És un sistema bastant recent, fet que li permet esquivar força bé problemes tradicionals que presenten altres sistemes de fitxers els orígens dels quals es remunten més endarrere en el temps i que han hagut d'incorporar millores conforme els temps i les necessitats canviaven.

El propi Jonathan Schwartz, CEO de Sun, va arribar a afirmar que ZFS seria el sistema de fitxers per defecte en Leopard, això és el sistema amb el qual s'instal·lés i funcionés el sistema operatiu d'Apple excepte que l'usuari o administrador de la màquina a ser instal·lada indiqués el contrari. Les seves afirmacions foren implícitament negades a la World Wide Developers Conference celebrada recentment a San Francisco, en la qual es va presentar una vista prèvia de les funcionalitats i facilitats de Leopard, en la qual el nom ZFS va brillar per la seva absència. Significava això que ZFS no veuria la llum amb Mac OS X 10.5? En el moment es va interpretar el silenci de Steve Jobs sobre això com un sí, però ara Apple ens mostra una segona opinió; no és un no rotund, però s'assembla a un no...

Segons informen diversos rotatius en línia, Apple hauria enviat als desenvolupadors inscrits en el seu servei ADC (Apple Developer Connection) una versió beta del programari per a oferir el suport necessari al sistema de fitxers ZFS que, si en un primer moment es va dir que seria només amb permisos de lectura, en aquesta darrera notícia s'informa que suporta perfectament tant la lectura com l'escriptura.

Malgrat que –com he explicat abans- Mac OS X 10.5 es va presentar en la seva darrera fase de desenvolupament sense el suport per a ZFS, també és cert que la presentació que es va fer era prèvia, i que moltes coses poden canviar abans del llançament comercial definitiu de Leopard, entre elles la inclusió de suport per al sistema de fitxers de Sun.

Un capítol més en un serial que, segurament, donarà més per parlar en els propers dies.

Més informació:

Article a Mac Rumors
http://www.macrumors.com/2007/06/26/zfs-read-write-developer-beta/

Apple Developer Connection
http://developer.apple.com/