dijous, de juliol 12, 2007

Sun finalitza el desenvolupament del seu plug-in d'OpenDocument per a Microsoft Office

Permet a les versions 2000, XP i 2003 del paquet ofimàtic de Microsoft obrir i gravar documents en els formats OpenDocument, ja siguin arxius de text, fulls de càlcul o presentacions.

Malgrat les aparences, aquest no és un producte de l'acord Novell-Microsoft, ja que ni tan sols involucra a les dues empreses, si no a una de les seves competidores directes: Sun Microsystems. I és que no debades, aquesta darrera empresa és la que va donar el tret de sortida al projecte OpenOffice alliberant el codi font de la suite StarOffice... i sembla que no vol que altres li trepitgin el terreny.

Un dels primers resultats palpables del polèmic acord que acabo d'esmentar ha estat precisament la construcció de filtres traductors per a què OpenOffice.org pugui treballar amb documents en format OpenXML, filtres que es poden descarregar des del lloc web de Novell. El què ha fet Sun és donar un pas endavant i proporcionar el programari adequat per a què Office pugui treballar amb els formats OpenDocument que empren OpenOffice i KOffice entre d'altres.

El format OpenDocument és reconegut com a estàndard per la ISO, procés en el qual es troba ficat l'Open XML de Microsoft, que per ara 'només' ha estat reconegut per l'ECMA (European Computer Manufacturers Association), una organització que ha rebut crítiques des de certs sectors de la comunitat informàtica per la qualitat dels estàndards que accepta.

El plug-in de suport per al format ODF en l'Office està disponible per a descàrrega gratuïta a la web de Sun, en un sol fitxer de poc més de 30 megabytes que serveix per a les versions 2000, XP i 2003 del paquet ofimàtic de Microsoft. Per ara només es troba disponible en anglès, però hi ha plans per a traduir-lo a més idiomes.

Les possibilitats amb aquest programari són completes: permet llegir, editar i crear des de zero fitxers en format OpenDocument però des de les diferents aplicacions d'Office, ja siguin documents de text, fulls de càlcul o presentacions des de PowerPoint. Segons afirma Sun, la "penalització" en l'ús de memòria i recursos de l'ordinador en el qual s'executin és mínim.

Més informació:

Pàgina de Sun Microsystems amb informació sobre el conversor a format ODF per a Office, i la seva descàrrega
http://www.sun.com/software/star/openoffice/index.xml

Pàgina de Novell amb informació i descàrrega del conversor a format OpenXML de l'OpenOffice
http://download.novell.com/SummaryFree.jsp?buildid=ESrjfdE4U58~