dimarts, de juliol 03, 2007

Presentada la versió definitiva de la GPL 3

Millora la interacció del programari que es troba subjecte a aquesta llicència amb el que no ho està, i sobre les possibles conseqüències legals derivades dels darrers casos d'aliances entre productors de programari lliure i propietari que inclouen un reconeixement implícit de drets de propietat intel·lectual.

Després de diversos esborranys de treball i molts mesos de discussions, aquest passat 29 de juny es va presentar en societat la versió 3.0 de la llicència lliure per excel·lència, la GPL (GNU General Public License), avalada per la Free Software Foundation (FSF), associació sense ànim de lucre que ofereix suport al moviment del programari lliure.

La versió 2 (publicada el 1991) havia quedat ja molt antiquada per fer front a determinades qüestions que se li han anat plantejant al món del programari lliure, especialment amb el pacte Novell-Microsoft sobre drets de propietat intel·lectual i, en general, amb tots els casos legals que s'han presentat sobre aquest tema, incloent el celebèrrim de SCO.

Per a això, entre finals de 2005 i principis de 2006, Richard Stallman i Eben Moglen -dos dels líders del moviment del programari lliure- van començar a treballar en l'esborrany de la nova versió, que ha passat per diverses fases de discussió pública i al qual se li han anat incorporant algunes de les modificacions suggerides per la comunitat i inspirades per aquests darrers i convulsos esdeveniments succeïts al voltant dels pactes comercials que Microsoft ha establert amb diversos fabricants de distribucions Linux.

Un dels punts clau de la nova versió de la GPL era la compatibilitat amb altres llicències lliures també molt emprades, com pot ser la llicència d'Apache, el cèlebre servidor de pàgines web.

Un altre dels reptes als què s'havia d'enfrontar la nova llicència és la confrontació amb els sistemes de gestió de drets digitals (DRM), l'ús dels quals rebutgen els adeptes al programari lliure com una forma de restricció de les llibertats fonamentals d'ús dels continguts. Finalment, la GPL 3 no prohibeix l'ús de sistemes DRM, però sí obliga a què l'usuari pugui modificar el programari sobre el qual funcionen, per a així mantenir intactes les quatre llibertats fonamentals del programari lliure.

El procés de revisió encetat amb la GPL 3 contínua per a altres llicències "col·laterals" com són l'AGPL 3, FDL 2, i la SFDL.

Una adopció difícil

Tot i que la nova versió de la llicència neix amb un gran interès per part de tots els sectors implicats directa o indirectament, la seva adopció no serà un camí de roses.

El principal programari que empra actualment la GPL 2 és el sistema operatiu Linux, per al qual encara no s'ha decidit si es migrará a la nova GPL 3. El motiu és l'enfrontament obert entre Linus Torvalds (creador del sistema de pingüí) i Richard Stallman (fundador del projecte GNU i del moviment del programari lliure), que ha passat molts cops de ser una simple discrepància de criteris sobre temes puntuals relatius a les llicències, a ser un enfrontament personal.

Torvalds es va mostrar escèptic al principi amb la nova versió de la llicència, tot i que aquests darrers temps s'ha mostrat més obert a canviar la llicència de la seva creació des de la GPL 2 a la 3, malgrat que sense afirmar o desmentir en cap moment el que farà sobre això en un futur proper. La possibilitat de barrejar programes subjectes a la GPL 2 i a la 3 fa factible la possibilitat de que el nucli Linux es quedi de moment en la versió anterior.

El debat, doncs, continua en el si de Linux igual a com ho fa en molts altres projectes. Qui si doptarà la GPL 3 és, naturalment, el projecte GNU, i és més que probable que també ho faci Debian, amb el que altres projectes que deriven d'aquest darrer (com Ubuntu) també l'hauran d'adoptar (per lògica) si es continuen actualitzant des de les fonts originals.

Més informació:

Text final de la GPL 3
http://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.html

Pàgina web de la FSF sobre la GPL 3, amb diversos recursos relacionats amb aquesta llicència
http://gplv3.fsf.org/