dimarts, de juliol 10, 2007

Google col·labora en portar FUSE al Mac OS X

Aquest desenvolupament permet, per exemple, usar un compte de Gmail com a disc d'emmagatzematge virtual.

FUSE (Filesystem in Userspace) és un mòdul del kernel de Linux que permet a un usuari sense privilegis administratius crear sistemes de fitxers. El seu ús és més que destacable en la creació de sistemes de fitxers virtuals.

Fins ara, FUSE es trobava disponible per a Linux, FreeBSD i OpenSolaris, però un nou projecte recolzat per Google l'ha portat al sistema operatiu d'Apple, Mac OS X; es tracta de MacFUSE, i després d'una instal·lació molt simple, permet fer coses com ara muntar unitats NTFS mitjançant NTFS-3G, un driver que permet no només la lectura en el sistema de fitxers de Microsoft, si no també l'escriptura.

Els sistemes de fitxers accessibles mitjançant el mòdul FUSE de Linux ho són també -almenys en principi- per a MacFUSE, i la seva funcionalitat és tan simple com la pregonada per a l'entorn del mateix sistema operatiu d'Apple. A més, totes les funcionalitats que no acabin d'anar al 100% com ho haurien de fer, aniran essent arreglades, doncs aquesta utilitat encara es troba en desenvolupament i en versions 0.x malgrat que ja es pot descarregar i usar sense problemes.

A la pàgina web del projecte podem trobar no només els binaris per a descàrrega, sino també nombrosa documentació i alguns sistemes de fitxers disponibles de moment com ara un de basat en Spotlight i un altre en SSH.

Dos bons exemples d'ús de MacFUSE són, d'una banda, la possibilitat d'emprar els 4 gigabytes del nostre compte de Gmail com a disc virtual en línia, fet que ens permet desar-hi documents i programari que podrem recuperar després des de gairebé qualsevol màquina, doncs existeixen implementacions del sistema de fitxers virtual de Gmail per a Linux gràcies a FUSE i per a Windows mitjançant utilitats dedicades.



El segon exemple, i també relacionat amb la companyia de cercador, seria l'accés directe des del sistema de fitxers als documents emmagatzemats en el nostre compte de Docs&Spreadsheets, el servei de processador de text i full de càlcul gratuïts en línia.

Més informació:

Lloc web de MacFUSE dins de Google Code
http://code.google.com/p/macfuse/