dilluns, de juliol 09, 2007

Google vol crear un sistema econòmic al voltant dels seus Gadgets

La companyia invertirà en els desenvolupadors que creïn petites aplicacions per al seu sistema de Gadgets. Representa això el principi d'una guerra comercial entre la mateixa Google, Microsoft, Apple i Yahoo! per una nova oportunitat de negoci basada en els gàdgets?

La companyia del cèlebre cercador va anunciar el passat 27 de juny una nova iniciativa que sota el títol de Google Gadget Ventures (quelcom com ara Empreses Google Gadget o Inversions Google Gadget) pretén incentivar la creació de gàdgets amb diners en efectiu per als seus desenvolupadors.

Les dues primeres mesures concretes adoptades en el marc d'aquesta iniciativa són:

- 5.000 dòlars per a qui hagi creat i mantingui actualitzant-lo un gàdget la pàgina del qual en el directori de gàdgets de Google superi les 250.000 visites per setmana, una fita difícil d'aconseguir encara que no impossible.
- Inversions de capital de fins a 100.000 dòlars per a aquelles propostes amb pla de negocis inclòs que centrin la seva activitat al voltant de la plataforma de gàdgets de Google. La companyia jutjarà si el pla de negocis té viabilitat i quina quantia econòmica cal invertir-hi.

Com petites aplicacions que tenim disponibles a l'escriptori del nostre sistema operatiu, els gàdgets (o anomeni-se'ls widgets en el Mac OS X) ens proporcionen informacions o funcionalitats molt concretes, gairebé m'atreviria a dir que seguint la filosofia de Unix (moltes comandes, una per a cada necessitat, que ajuntant-se adequadament treballen juntes per aconseguir resultats més elaborats).

Els gàdgets es van popularitzar a l'entorn Mac OS X sota la denominació de Widgets, essent inclosos de sèrie en el mateix sistema operatiu. Posteriorment, altres empreses van llançar les seves pròpies plataformes, com Google, Yahoo! o Opera.

Més recentment, Microsoft ha inclòs una plataforma de gàdgets en Windows Vista, plataforma que està tenint una bona acollida per part dels usuaris.

Un nou model econòmic?

Fins ara, cap companyia havia estat capaç de treure un rendiment econòmic a l'ecosistema de gàdgets i widgets, essent Google la primera que aposta per això per augmentar el nombre de desenvolupaments disponibles per a la seva plataforma.

La pregunta que ens podem fer ara és: provocarà això una escalada a les empreses que disposen de plataformes de gàdgets com són Microsoft, Apple o Yahoo!? Probablement, tot dependrà de l'èxit que tingui la iniciativa de Google, dels costos que li representi i del benefici que n'obtingui. Més ús de la plataforma de Google es traduirà, probablement, en el major aprofitament mitjançant publicitat -l'especialitat de Google-, cosa que marcarà a la resta de companyies el camí a seguir.

Al seu torn, és probable que el nombre de desenvolupaments de gàdgets augmenti lleugerament, i s'ideïn iniciatives per augmentar el nivell d'ús de les plataformes de gàdgets implicades en la possible guerra comercial que s'acosta.

Malgrat tot, aquestes no són més que conjectures que potser trigaran en materialitzar-se... o desmentir-se. La solució, probablement en un període de sis mesos.

Més informació:

Google Gadget Ventures
http://www.google.com/gadgetventures/