dimecres, de juliol 04, 2007

Mythbuntu, el Media Center amb Linux per poc esforç

De la unió entre Ubuntu i MythTV neix una distribució Linux l'objectiu de la qual és oferir una alternativa al Media Center del Windows.

Recentment s'ha donat a conèixer un nou projecte de distribució GNU/Linux basat en Ubuntu, una distro que està tenint cada dia més èxit i derivats. Aquest cop l'objectiu és fer-li la competència al mateix Windows Media Center Edition (MCE) de Microsoft gràcies a un altre projecte lliure: MythTV.

MythTV és un programari pensat i dissenyat per a Linux que es pot instal·lar sobre qualsevol distribució i convertir d'aquesta manera un ordinador en un gravador digital i centre d'entreteniment per a la llar, seguint l'estil que la companyia de Redmond va marcar amb el seu producte específic per a aquest segment i que ha recollit més èxit que altres desenvolupaments de Microsoft, de manera que ha estat inclòs com a programari sobre Windows Vista.

Mythbuntu no forma part del conjunt de projectes oficials de Canonical, a diferència de Kubuntu o Edubuntu. Això és degut al gran nombre de dependències que presenta MythTV les llicències de les quals no s'ajusten a les condicions d'Ubuntu.

Mythbuntu disposa de l'opció Live CD, molt útil per provar si el nostre maquinari és reconegut pel programari, i la instal·lació en disc. S'han eliminat tots els programes no necessaris per executar la funció de Media Center, com poden ser el paquet ofimàtic OpenOffice o el gestor de correu Evolution.

L'escriptori és molt simple, doncs no s'ha inclòs a la distribució ni tan sols l'entorn Gnome al complet, pel què la funcionalitat com a sistema operatiu de propòsit general és nul·la, reduint-se només a l'aspecte multimèdia.

A més de l'entorn de MythTV, Mythbuntu també inclou els reproductors multimèdia VLC i GMplayer juntament amb el navegador web Firefox.

Un cop comprovat que el nostre maquinari funciona amb MythTV gràcies al mode Live CD, podem realitzar la instal·lació a disc des d'aquest mateix mode gràcies a l'instal·lador d'Ubuntu, doncs Mythbuntu es basa en la darrera versió 7.04 de la distro de Canonical.

De moment, es disposa d'una versió alpha d'aquesta distribució, i s'espera que en properes dates disposem de les primeres betes abans que vegi la llum la versió definitiva.

La present tampoc és l'única distribució que uneix la base d'una coneguda distro de Linux amb una instal·lació de MythTV; tenim per exemple a Knoppmyth o Mythdora, basades en Knoppix i Fedora respectivament.

Més informació:

Mythbuntu
http://www.mythbuntu.org/

Knoppmyth
http://www.mysettopbox.tv/knoppmyth.html

Mythdora
http://swik.net/MythDora