diumenge, de juny 10, 2007

Alliberada Fedora 7

La principal novetat d'aquesta versió és que es fusionen les branques Core i Extras en una de sola, tot i que es creen diverses imatges de la distro enfocades a usos diferents.

Nova versió (la setena ja) de l'aclamada Fedora, una de les tres distribucions juntament amb openSUSE i Ubuntu que dominen l'actual panorama de GNU/Linux.

Descendent de la distro per a màquines desktop de Red Hat, una de les principals empreses que ha apostat per GNU/Linux des del naixement d'aquest sistema operatiu, des del principi Fedora s'ha dividit en dues parts: Core (nucli) i Extras.

La primera part, el Core, consisteix en el que cal instal·lar per tenir un sistema utilitzable, mentre que els Extras són, com el seu nom indica, programes i utilitats que es poden afegir al sistema per a fer-lo més fàcilment utilitzable i còmode. A partir d'aquesta versió 7 desapareixen els dos conceptes (Core i Extras) i deixen pas a una nova forma de distribució basada en imatges que inclouen paquets tant del Core com dels Extras però que es diferencien entre si pel tipus d'usuari al què van dirigides:

- Versió orientada a màquines desktop, basada en un LiveCD amb l'entorn gràfic KDE o Gnome, i que pot instal·lar-se a disc dur. Està pensada per a aquelles persones que volen disposar d'un Linux de fàcil instal·lació, sense complexitats i que puguin compartir amb un sol disc.
- La imatge regular de Fedora per a màquines desktop, workstations (literalment, estacions o llocs de treball) o servidors, amb tot el què podem disposar i usar en el nostre Linux. Constitueix la forma recomanada d'actualitzar una instal·lació existent de Fedora.
- Una imatge d'instal·lació via xarxa, que es grava en un CD, s'arrenca amb ella i es connecta a Internet per descarregar i instal·lar la resta de components.

Una altra de les novetats que més crida l'atenció és el suport per a la PlayStation 3, la videoconsola de Sony. Fedora no és la primera distribució que ofereix suport per a aquest maquinari, ni serà la darrera, ja que la potència d'aquesta màquina juntament amb les facilitats que ofereix la companyia nipona, fan de la PS3 un objectiu fàcil i desitjable per a distros de Linux i qualsevol altre sistema operatiu.

De fet, tenim ja diverses distribucions que funcionen sobre aquesta màquina o s'han compromès a fer-ho.

Tècnicament, les principals novetats de Fedora 7 són:

- Kernel 2.6.21 amb KVM i Xen. Els usuaris poden escollir entre diverses formes per dur a terme tasques de virtualització
- Gnome 2.18 i KDE 3.5.6
- Firefox 2
- Python 2.5
- Totes les particions de discos durs segueixen la nomenclatura /dev/sd* a causa de canvis en els drivers
- La pila de protocols per a dispositius FireWire ha estat integrada en el nucli per guanyar en robustesa i fiabilitat
- Més integració en el sistema del canvi ràpid d'usuari
- Servidor Xorg 1.3 que permet la connexió en calent de dispositius de visualització com ara pantalles
- Augmentat el suport per a xipsets sense fils. Integració de la pila mac80211 en el nucli
- Instal·lació per defecte del plug-in NetworkManager en els entorns Gnome i KDE. Aquesta utilitat ens permet canviar ràpidament la interfície de xarxa, de forma que podem alternar entre xarxa sense fils i xarxa de cable.
- Inclusió d'un nou tema d'escriptori, "Flying High"
- Nova utilitat gràfica d'administració per a SELinux
- Millorada la gestió de l'energia
- Afegit el driver nouveau, encara que desactivat per defecte. L'objectiu d'aquest és proporcionar drivers 3D de codi obert per a les targes gràfiques nVIDIA

Amb l'alliberament de Fedora 7 s'ha donat a conèixer el "roadmap" o full de ruta de la propera iteració d'aquesta distro, que es pot trobar a http://fedoraproject.org/wiki/Releases/Schedule

Més informació:

Pàgina web de Fedora
http://fedora.redhat.com