diumenge, de juny 10, 2007

Microsoft signa un acord de protecció de patents amb Xandros

La companyia de Redmond repeteix el mateix moviment que va fer en el seu moment amb Novell i que va provocar una gran polèmica.

A poc a poc sembla que més companyies fabricants de productes Linux o vinculades d'alguna forma amb aquest sistema operatiu van caient en el joc de Microsoft.

Primer fou Novell, propietària de l'alemanya SuSE Linux, la qual signava un acord amb el qual protegia als seus usuaris de poder ser duts a judici per Microsoft per infringir els seus drets de propietat intel·lectual, reconeixent de forma semi-explícita que Linux pot contenir codi font que sigui propietat de la companyia fundada per Bill Gates, cosa que no va agradar gens a la comunitat del programari lliure.

La segona en caure ha estat Dell, el primer fabricant de maquinari que s'adhereix al pacte i que recentment ha començat a vendre equips amb Ubuntu preinstal·lada i que ja feia el mateix en servidors precisament amb SuSE.

I ara li ha tocat el torn a Xandros, que ha signat amb Microsoft un acord similar al què aquesta darrera té amb Novell i el principal objectiu del qual és el de protegir als usuaris d'aquesta distro de possibles causes legals encetades per la companyia de Redmond.

Oficialment, Xandros ha presentat com a principal motiu i avantatge del pacte l'acostament entre el programari de codi obert comercial i el programari propietari de Microsoft. L'acord s'estén en termes de col·laboració tècnica, de màrqueting, de negocis i de propietat intel·lectual.

Millorar la interoperativitat entre Linux i Windows en entorns heterogenis és, en l'apartat tècnic, la principal prioritat juntament amb la millora de la gestió i administració en aquests ambients de treball mixtos.

La durada de l'acord signat és de cinc anys, i de moment se'n coneixen els següents punts concrets:

- Xandros, juntament amb altres productors de solucions Linux, implementarà el conjunt de protocols WS-Management en el seu programari d'administració i gestió de sistemes i xarxes informàtiques.
- La companyia de Linux llicenciarà a Microsoft una sèrie de protocols de comunicacions per millorar la interoperativitat entre la seva solució per a servidors i Windows Server.
- Xandros s'afegirà als diferents grups de treball existents que treballen amb l'objectiu de millorar la compatibilitat entre formats de fitxers ofimàtics, bàsicament creant filtres per a Microsoft Office i OpenOffice.org .
- Microsoft estendrà el seu programa de propietat intel·lectual a tots els usuaris de Xandros, de manera que aquests es veuran fora de perill si la companyia de Redmond inicia accions legals massives contra el programari lliure, com ja ha amenaçat més d'un cop.
- Màrqueting mutu: Microsoft tindrà a Xandros com a referència per recomanar als seus clients que vulguin treballar amb entorns mixtos, mentre que el fabricant de Linux es convertirà en membre de l'aliança de venedors de Microsoft.

Ara, el que queda per veure és la reacció de la comunitat linuxera que, previsiblement, no serà de càlida acollida a l'acord ni de simpatia amb Xandros, tal com ha passat anteriorment amb Novell.

Més informació:

Nota de premsa de Xandros
http://www.xandros.com/news/press_releases/xandros_microsoft_collaborate.html

Nota de premsa de Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/jun07/06-04XandrosPR.mspx