diumenge, d’abril 22, 2007

Mark Shuttleworth dóna a conèixer els primers detalls d'Ubuntu 8

Més facilitat d'instal·lació per a una versió que marcarà un canvi d'estratègia a Ubuntu que vol passar a centrar-se més en la seva versió per a servidors.

Pocs dies abans del llançament d'Ubuntu 7.04 "Feisty Fawn", Mark Shuttleworth (el multimilionari sud-africà alma mater de la distribució GNU/Linux) va enviar un missatge als desenvolupadors descrivint algunes de les novetats que aportarà la propera iteració 8.x, coneguda amb el nom en clau "Gutsy Gibbon" i que serà alliberada a l'octubre d'enguany.

Per començar, el procés d'instal·lació es simplificarà encara més. Ubuntu és una distribució basada en Debian, que en els seus orígens emprava el famós instal·lador en mode text d'aquesta, de la mateixa manera que disposava d'un Live CD per provar el sistema i d'un altre d'instal·lació per si de cas a l'usuari li interessava instal·lar-la a disc dur. En les darreres versions els dos CD's s'han unificat en un de sol i facilitat el procés d'instal·lació. Ara des del Live CD podem accedir a un instal·lador en mode gràfic que ens permet realitzar totes les tasques necessàries per instal·lar Ubuntu en el disc dur del nostre ordinador: particionar, formatar, configurar la xarxa,...

Shuttleworth ha afirmat que "alguns han dit que fins i tot un mico pot instal·lar Ubuntu (i despectivament, altres han dit que alguns ho han fet), però Gibbon portarà la facilitat d'instal·lació a un nou nivell, treballant especialment la instal·lació desatesa en ubiqüitat, cosa que farà trivial desplegar Ubuntu en els desktops d'una organització".

Aquesta facilitat, pensada per a empreses i organitzacions amb un gran nombre d'ordinadors es complementa amb millores en la versió servidora de la distribució. De fet, Shuttleworth es mostra interessat i convençut que les properes versions d'Ubuntu seran més conegudes per la seva edició per a servidors, creant juntament amb la versió desktop una solució completa per a l'empresa.

Amb aquest moviment, el multimilionari sud-africà podria estar donant a entendre que la seva distribució en certa manera ha tocat sostre en el sector dels desktop domèstics i que no anirà més enllà si abans no llança una forta ofensiva pel sector corporatiu, un terreny que no li és desconegut a Ubuntu, doncs ja és emprada en gran nombre d'empreses i organitzacions de tota mena. En aquest sentit, Shuttleworth destaca la seva relació comercial amb Sun Microsystems, amb el compromís d'aquesta darrera d'instal·lar Ubuntu en els seus servidors Sun Fire T1000 i T2000 amb processadors UltraSPARC T1.

Tornant a l'escriptori, Shuttleworth desitja per a la propera Ubuntu 8 un escriptori 3D avançat amb tot el que pot proporcionar-li els entorns Compiz i Beryl (projectes recentment fusionats). En les funcionalitats gràfiques avançades Shuttleworth veu l'única oportunitat dels sistemes operatius lliures per conquerir part del pastís dels sistemes d'escriptori (llegeixi's en pugna amb el Windows de Microsoft).

El compromís amb la filosofia del programari lliure també ha estat renovat, i Shuttleworth ha anunciat una col·laboració amb els responsables de gNewsense, la distribució patrocinada per la Free Software Foundation (FSF) i basada exclusivament en programes lliures. Ubuntu no inclourà drivers propietaris, continguts multimèdia (imatges o àudio) o programes que no compleixin amb les quatre llibertats bàsiques del programari lliure enunciades per Richard Stallman.

Aquesta afirmació xoca amb les pràctiques passades de la mateixa Ubuntu, que fins ara no ha tingut gaires problemes en incorporar drivers propietaris a les seves distribucions sempre que ho ha considerat necessari. Crítiques en el passat per aquestes pràctiques juntament amb l'acord signat amb Linspire per poder accedir al repositori de programari CNR i amb això la possibilitat de descarregar d'aquest drivers propietaris, poden trobar-se en els rerefons d'aquestes declaracions de Mark Shuttleworth.

Com a punt negatiu, destacar que Gutsy Gibbon no serà una distribució LTS (Long Time Support), per la qual cosa el seu cicle de vida serà més curt que altres versions de la mateixa distro.

Més informació:

Introducing the Gutsy Gibbon
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel-announce/2007-April/000276.html