dilluns, d’abril 16, 2007

Gaim canvia de nom

El programari de missatgeria instantània lliure ha canviat la seva denominació per estalviar-se una causa legal contra America Online, ja que aquesta posseeix un client de IM el nom del qual és AiM.

Pidgin és el nou nom de l'antic Gaim, un client de missatgeria instantània (IM per les seves sigles en anglès) desenvolupat a l'empara de la filosofia del programari lliure i que està disponible per a diversos sistemes operatius com GNU/Linux, FreeBSD, OpenSolaris/Solaris o Mac OS X (amb X11). És compatible amb els protocols AiM (AOL Instant Messenger), Jabber, Microsoft Messenger (i tota la família de derivats), Yahoo! Messenger o Novell GroupWise entre d'altres.

El nom Gaim prové dels primers temps d'aquest programari, quan el seu principal objectiu era crear un client d'IM compatible amb la xarxa d'AOL. Es va decidir batejar-lo com a GTK+ AOL Instant Messenger. Però, com que a AOL no li va agradar aquest nom que incloïa el seu propi, el programari fou rebatejat com a GAIM, les sigles del nom anterior, que va continuar sense agradar a la multinacional nord-americana, fet que va portar a una disputa legal que s'ha intentat mantenir en secret fins ara.

Com a resultat de les converses entre ambdós bàndols s'ha decidit canviar el nom de Gaim a Pidgin, canviant al seu torn el nom de les llibreries clau del programa: libgaim passarà a ser libpurple i gaim-text passarà a ser Finch. La compatibilitat de les versions futures amb els plug-ins existents està garantida.

El canvi de nom ve just abans de què es llanci la versió 2.0.0 del programari, de la qual ja se n'han publicat diverses versions beta.

Més informació:

Pàgina web de Pidgin-Gaim
http://www.pidgin.im/