dijous, d’abril 12, 2007

Google Desktop disponible per a Mac OS X

La companyia del cercador tindrà una molt dura competència en Spotlight amb el seu nou producte per a Mac OS X, disponible per a plataformes PowerPC i Intel.

Una de les coses que se li ha criticat a Windows fins a l'aparició de Vista ha estat el sistema de cerques, que des de la seva aparició al mercat ha quedat obsolet davant de productes de la competència com l'espectacular Spotlight del Mac OS X o Beagle per a Linux. Ambdós sistemes es sustenten en una base de dades actualitzada en temps real, un sistema d'indexació, per realitzar cerques en temps real, és a dir, que quan comencem a teclejar la cadena de caràcters a trobar, l'algoritme de recerca ja està delimitant resultats, que va ampliant o reduint a mesura que anem entrant més caràcters de la nostra o les nostres paraules clau.

Per això, per a Windows XP han anat sorgint diversos productes addicionals que proporcionen al sistema operatiu de Microsoft la funcionalitat que li mancava en aquest terreny per equiparar-se amb els seus competidors. Un d'aquests productes fou llançat per la pròpia Microsoft com a MSN Search, i un altre per Google sota el nom de Google Desktop.

Si bé sota Windows XP tenia sentit aquest producte, el té en Windows Vista, que ja posseeix un sistema de cerca avançat? i encara més: el té en Mac OS X, que ja posseeix des de fa temps un sistema avançat que és l'orgull d'Apple i dels seus usuaris? Tot sembla consistir en la diferent filosofia d'aquests productes i en la seva forma d'ús.

Google Desktop busca unificar la forma en la qual busquem per l'escriptori amb les cerques per Internet, ja que haurem d'usar un navegador web per accedir als resultats que, això sí podran correspondre tant a documents que es trobin en el nostre ordinador, com a pàgines web. En el cas de la nova versió per a Mac OS X que ens ocupa, també podrem buscar entre la nostra bústia de Gmail i l'historial de pàgines web visitades. Fins i tot podem accedir a versions antigues dels nostres documents o recuperar fitxers esborrats accidentalment.

De moment, aquest desenvolupament es troba en fase beta que ja es pot descarregar gratuïtament des de la pàgina web de Google Desktop. La seva forma d'ús és extremadament simple, i per accedir a l'eina de recerca només haurem de prémer dues vegades seguides la tecla comanda.

Com a part del paquet també s'hi inclou l'aplicació Google Updater, que facilita la tasca de mantenir actualitzades de forma automatitzada les aplicacions Google que tinguem instal·lades en el nostre Mac i d'instal·lar-ne altres de noves.

De moment, Google Desktop for the Mac beta només està disponible en anglès per a usuaris de Mac OS X 10.4.x o superior i és compatible amb els navegadors web Safari, Firefox i Camino.

Més informació:

Pàgina web de Google Desktop per a Mac
http://desktop.google.com/mac/index.html

Nota de premsa de Google informant de la disponibilitat de Google Desktop per a Mac OS X
http://www.google.com/intl/en/press/annc/desktop_mac.html