divendres, d’abril 13, 2007

Deepfish, el nou navegador web per a dispositius mòbils de Microsoft

L'objectiu de la companyia de Redmond és acostar l'experiència de navegació web dels ordinadors de sobretaula als dispositius mòbils.

Una de les aspiracions dels desenvolupadors que treballen amb dispositius mòbils ha estat des de sempre acostar l'experiència que l'usuari té amb un d'aquests aparells al què experimenta amb un ordinador de sobretaula o portàtil, especialment pel què fa a la navegació web. Relativament, s'ha aconseguit poca cosa, i els serveis de la Web 2.0 segueixen sent inaccessibles en bona part per als usuaris mòbils, malgrat que un bon tros dels llocs web sí que són llegibles des de telèfons i PDA's. Opera ha estat una de les companyies que s'ha ocupat d'això, i no sabem si és per la preocupació de la quaota de mercat que està aconseguint l'empresa noruega o per altres motius, però Microsoft s'ha decidit a entrar a la batalla.

Deepfish (una cosa així com "peix de les profunditats" o "pesca profunda") és el nom en clau del nou navegador web que Microsoft ha anunciat com a preview restringida per a un selecte grup d'usuaris i l'objectiu del qual és, precisament, acostar l'experiència de navegació web mòbil a la què es té en una màquina desktop.

Una altra fita que s'ha volgut complir consisteix en accelerar la velocitat de descàrrega de la pàgina, un altre factor que s'ha de tenir en compte especialment en connexions GPRS. Per a això, Deepfish descarrega només la part de la pàgina que l'usuari veu, i la resta ho descàrrega quan cal en background.

Un dels problemes amb els quals també lluita Deepfish consisteix en la distorsió que pateixen algunes pàgines quan es visualitzen en el dispositiu mòbil, descol·locant els seus continguts o trencant el format preestablert pel programador o el dissenyador, a més de la feina de disseny extra que aquest problema suposa, doncs si es vol fer bé s'ha de pensar en la base d'usuaris mòbils, fet que suposa pràcticament el doble de treball.

La nova tecnologia de navegació web de Microsoft empra el mateix codi font de la pàgina que els navegadors d'escriptori, renderitzant-la per a la pantalla del dispositiu mòbil però mantenint el format i l'aspecte de com es veuria en un navegador web convencional com l'Internet Explorer o el Firefox. Posteriorment, l'usuari pot realitzar un zoom sobre la part de la pàgina que vulgui ampliar per tal de llegir-la amb més comoditat.

Actualment la tecnologia Deepfish es troba en fase iniciàtica però a disposició del públic per invitació, malgrat que limitada a un cert nombre d'usuaris. Quan s'esgotin les places, la preview es considerarà tancada i els usuaris inscrits seran els únics que la puguin provar.

Més informació:

Pàgina web de Deepfish
http://labs.live.com/deepfish/

Nota de premsa de Microsoft anunciant Deepfish
http://www.microsoft.com/presspass/features/2007/mar07/03-28Deepfish.mspx