dimarts, d’abril 03, 2007

Es dóna a conèixer una nova versió de treball de la GPL 3

Linus Torvalds s'ha manifestat satisfet amb un esborrany que presenta canvis substancials respecte a versions anteriors, i que posa moltes més traves a què en el futur es donin casos com el pacte Novell-Microsoft.

La Free Software Foundation (FSF), organització sense ànim de lucre fundada el 1985 per Richard Stallman per recolzar al moviment del programari lliure, ha presentat el tercer esborrany de la nova versió (també la tercera) de la llicència de programari lliure més coneguda i emprada en el món, la GPL.

La GNU General Public License (GPL) fou escrita pel mateix Richard Stallman, i la seva darrera versió (actualment en ús), la 2, data del 1991, un temps des del qual han transcorregut grans canvis en el sector informàtic, pel què la GPL 2 peca de d'una certa obsolescència que serà corregida amb aquesta nova versió en la qual s'enfrontaran reptes com ara quina actitud adoptar davant la barreja de codi lliure amb codi propietari.

Aquest tercer 'draft' de la GPL 3 és el producte de les discussions dels grups oficials formats per la FSF i de dues conferències internacionals celebrades a l'Índia i el Japó. L'anterior draft datava de juliol del 2006, per la qual cosa els canvis són nombrosos i significatius.

Entre les principals novetats que ens presenta aquest tercer draft trobem:

- Aquelles persones, empreses o entitats que violin per primera vegada la GPL en algun dels seus punts no patiran conseqüències si esmenen la seva errada durant els 30 primers dies posteriors a la seva detecció.
- Els termes de compatibilitat de la llicència han estat simplificats amb l'objectiu de fer-los més comprensibles.
- Els fabricants de maquinari que incloguin programari subjecte a la GPL en els seus productes també hauran de proporcionar instruccions d'instal·lació d'aquest, encara que ja estigui prèviament instal·lat.
- S'ha augmentat el nombre de requisits per a què un distribuïdor de programari lliure treballi amb el posseïdor de patents de programari, per tal d'impedir o limitar al màxim futurs casos com el pacte Novell-Microsoft i tot el que la comunitat veu al seu darrere. El mateix Richard Stallman ha declarat que la relació comercial entre ambdues multinacionals mina els quatre principis bàsics de la llibertat del programari, base en la qual es sustenta la GPL, la FSF i tot el moviment del programari lliure.

Nomes queden uns tres mesos si tot va segons el calendari previst per a què tinguem a les nostres mans una nova versió de la GPL. Després de la publicació d'aquest tercer draft, li seguiran seixanta dies de deliberacions abans de la publicació d'un draft o esborrany final, al qual seguiran uns altres trenta dies abans de la publicació de la versió definitiva de la GPL 3.

Linux puja al carro de la GPL 3?

Malgrat algunes reticències inicials que van fer pensar a molts que GNU/Linux es quedaria amb la versió 2 de la GPL, Linus Torvalds (el creador del nucli Linux) s'ha mostrat satisfet amb l'actual esborrany de la GPL 3, pel que és més probable que el sistema operatiu del pingüí s'aculli en un futur proper a aquesta llicència.

En unes declaracions recollides pel rotatiu en línia CNET News.com, Torvalds afirma que els punts que no li agradaven d'esborranys anteriors de la GPL 3 han quedat esmenats en aquest darrer draft, malgrat que segons ell la llicència segueix sense ser perfecta tot i que és molt millor que abans.

Malgrat tot, Linus encara s'ha declarat parcialment escèptic davant l'efectivitat de la nova versió, encara que no com abans que havia tancat completament les portes a la seva aplicació sobre Linux.

Torvalds no ha realitzat més comentaris sobre si canviarà la llicència sota la qual es protegeix el kernel de Linux, i quan es realitzarà aquest canvi si s'arriba a materialitzar.

Àmpliament coneguda és la rivalitat que mantenen Stallman i Torvalds en el si de la comunitat del programari lliure, tots dos amb visions semblants del moviment però que difereixen en punts essencials.

Més informació:

Nota publicada per la FSF anunciant el tercer draft de la GPL 3
http://www.fsf.org/news/gplv3dd3-released

Lloc web de la GPL 3
http://gplv3.fsf.org/

Notícia publicada per CNET News.com amb l'opinió de Linus sobre la GPL 3
http://news.com.com/2061-10795_3-6171300.html