divendres, d’abril 06, 2007

Dell es rendeix als clients: preinstal·larà Linux en les seves màquines

El fabricant nord-americà d'ordinadors no ha fet cas omís del què els usuaris li han sol·licitat a través del seu site IdeaStorm de què preinstal·lés Linux en els seus ordinadors, l'opció més votada.

L'anunci de Dell significa molt per a la comunitat 'linuxera', doncs el fabricant texà és una de les principals companyies en fabricació i venda d'ordinadors juntament amb Lenovo-IBM o HP. Tot i això, l'anunci s'ha fet només de manera oficiosa, donant a conèixer la novetat no directament al públic a la seva pàgina web o als mitjans de comunicació, si no informalment en conferències o actes públics, i a llocs web determinats. Aquest darrer cas és el de DesktopLinux.com, els responsables de la qual afirmen que Dell es va posar en contacte amb ells per comunicar-los la novetat.

No s'han revelat més detalls, com per exemple quins models d'ordinadors (ni tan sols si seran portàtils, sobretaules o ambdós) seran equipats amb Linux, ni quina distribució o distribucions seran emprades. Si Dell segueix fent cas als internautes que han participat en la iniciativa IdeaStorm, la o les escollides haurien d'estar entre Ubuntu, Fedora o openSUSE.

Tampoc s'ha especificat fins a quin grau s'oferirà suport tècnic a Linux. Per posar un exemple -i seguint amb el què s'exposa a la pàgina DesktopLinux.com-, totes les distribucions esmentades anteriorment inclouen el paquet ofimàtic lliure OpenOffice, però un responsable de Dell ha afirmat al lloc web que la companyia nord-americana no planeja oferir suport tècnic per a aquest programari. Així doncs podríem considerar en aquest cas que s'ofereix suport complet a Linux si no se'ns poden respondre qüestions sobre un dels principals programes inclòs en aquest sistema operatiu?

No és que Dell no tingui experiència amb Linux, encara que serà el primer cop que ofereixi aquest sistema preinstal·lat en màquines d'usuari final. Fins ara l'oferta del sistema del pingüí es restringia als servidors treballant amb Red Hat i SuSE i en alguns barebones corresponents a les N-Series, malgrat que en aquest darrer cas no s'ofereix preinstal·lat.

Durant les vinents setmanes Dell anirà concretant obertament quina serà la seva oferta de Linux.

Més informació:

Article de DesktopLinux
http://www.desktoplinux.com/news/NS8436091466.html

Ideas in action - pàgina de Dell sobre Linux
http://www.dell.com/content/topics/global.aspx/ideastorm/ideasinaction

Més sobre l'experiència de Dell amb Linux
http://direct2dell.com/one2one/archive/2007/03/13/7985.aspx