dijous, d’abril 05, 2007

Apple i EMI trencant tabús: la col·lecció de la discogràfica, a la venda a iTunes sense restriccions de reproducció

Una mica més cars -no gaire més- que els arxius protegits per DRM, però sense els lligams d'aquests. Aquesta és la nova proposta d'Apple que podria constituir una fuga cap endavant a causa dels problemes que la companyia de Steve Jobs ha trobat al continent europeu.

Comprar a iTunes no és com comprar en qualsevol comerç. Si adquirim un cotxe en un concessionari d'automòbils, amb ell podrem recórrer totes les carreteres, autopistes i carrers del món, sempre que per normativa aquesta via sigui transitable per vehicles a motor. Però si el concessionari s'anomenés iTunes, per a alguns això voldria dir que només podrem passejar el nostre flamant cotxe per determinades autopistes, concretament les fabricades per Apple. Aquesta és la visió pejorativa que alguns tenen. Altres, malgrat tot, consideren que la companyia de Cupertino simplement protegeix els seus interessos i la seva quota de mercat. Tot i això, i si hem de jutjar pels problemes que li estan sorgint a Apple (especialment a Europa), els que secunden la primera opinió són molt més nombrosos dels què accepten la segona.

Potser sigui per això que podríem considerar que l'anunci d'avui constitueix una "fuga cap endavant" dels nois de Steve Jobs vist que, per exemple, a Noruega se'ls pot dur a judici per protegir els fitxers adquirits a iTunes de forma que no puguin ser reproduïts per un altre maquinari que no sigui el seu famós iPod, el qual -com exemplificava anteriorment amb el cotxe- per a molts suposa una violació flagrant de la llibertat d'elecció del consumidor. I Noruega podria no ser un cas aïllat; Europa, cada cop més llançada cap a una unitat treballada durant dècades, espera i observa la decisió escandinava per prendre exemple.

Així és com Apple ha anunciat que al maig començarà a vendre cançons a través d'iTunes sense cap mena de DRM (Digital Rights Management), és a dir, sense cap protecció contra còpia ni limitació de reproducció en suports de la competència. I com tot en Apple, s'ha fet a l'engròs, pactant amb la discogràfica EMI per tal què aquesta proporcioni tota la seva discografia a la companyia de la poma mossegada.

Les cançons desprotegides costaran 1,29 dòlars i s'oferiran amb una qualitat de 256 Kbps codificades en format AAC. Aquest darrer consisteix en un format amb pèrdua de qualitat i les extensions de fitxer del qual són .M4A .

Aquells internautes que en el passat van comprar cançons a 99 centaus de dòlar que ara es vendran desprotegides podran actualitzar les seves descàrregues pagant tan sols els 30 cèntims addicionals. Per a la resta de cançons que no són de la discogràfica EMI, iTunes continuarà venent els arxius protegits per DRM a 99 cèntims de dòlar en format AAC de 128 Kbps.

I ara què?

Apple va revolucionar en el seu moment la venda de música amb la iTunes Store, i ara pot tornar a revolucionar-la amb aquest moviment, doncs totes les botigues en línia 'legals' (això és: reconegudes per la indústria discogràfica) apliquen tècniques DRM als arxius que venen per tal d'evitar la seva circulació en sistemes P2P. Però davant del moviment d'Apple i la febre per comprar i gaudir de la música a qualsevol lloc i mitjà que es pot desfermar, la resta de botigues (com ara Rhapsody de Real i Zune Marketplace de Microsoft) hauran de fer alguna cosa, probablement prendre la mateixa iniciativa.

En el seu comunicat, EMI afirma que el seu acord amb Apple converteix a iTunes en la primera botiga que disposarà de la seva discografia lliure de lligams digitals, una forma d'enunciar-ho que deixa les portes obertes a futurs tractes de la discogràfica amb altres companyies. S'obre la veda; qui serà el següent en pujar al carro?

Més informació:

Nota de premsa d'Apple
http://www.apple.com/pr/library/2007/04/02itunes.html

Comunicat d'EMI
http://www.emigroup.com/Press/2007/press18.htm