dimecres, de març 07, 2007

Novell allibera traductor a format Open XML per a OpenOffice

Primer Microsoft va publicar un filtre per a què Office 2007 pogués treballar amb els fitxers en format OpenDocument (especialment Word); després Sun Microsystems va llançar un conversor per a Office 2003. Ara és Novell la que mou fitxa i, d'acord amb allò anunciat a mitjans de febrer, llança un filtre que permet a OpenOffice treballar amb documents en el nou format d'Office.

La introducció d'Office 2007 va significar un canvi brusc en el format de fitxer emprat per les principals aplicacions del paquet ofimàtic, tot i que aquestes mantenen la possibilitat de llegir i gravar en el format fins ara estàndard per a la suite ofimàtica de Microsoft. Els .DOC y .XLS (document de text de Word i full de càlcul d'Excel respectivament) havien creat un poderós estàndard "de facto" al mercat, no admès per cap organisme internacional però acceptat com a tal per la major part dels usuaris.

El nou format d'arxiu de les diferents aplicacions d'Office es basa en l'estàndard XML, un llenguatge de definició de dades molt emprat en tota mena d'aplicacions informàtiques, i que es pot subdividir en una multitud de "dialectes", tants com usos concrets d'aquest llenguatge puguin donar-se. El format creat i emprat per Microsoft rep el nom d'Open XML, i la companyia de Redmond va buscar amb èxit l'aprovació per part de l'ECMA (European Computer Manufacturers Association) International d'aquest com a un estàndard lliure i obert.

Al seu torn, el format OpenDocument creat per OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) es basa també en XML i ha estat revisat i acceptat com a estàndard per la ISO (International Organization for Standardization) i l'IEC (International Electrotechnical Commission). Suites ofimàtiques tan conegudes i usades com OpenOffice i KOffice han adoptat ja aquest format com a propi, i es va especular amb la possibilitat que Office 2007 també ho fes.

El problema de tenir dos formats de documents diferents encara que tots dos es basin en XML i, per tant, puguin tenir les seves similituds, és que els programes no poden obrir fitxers que no estiguin en el format que dominen, per la qual cosa si volem treballar amb documents en diferents formats, necessitarem filtres.

En el marc de l'acord bilateral Novell-Microsoft que tanta polèmica ha despertat a la Xarxa, s'especificava que les dues companyies col·laborarien per a crear solucions que permetessin als usuaris d'Office i OpenOffice intercanviar documents independentment del format que aquests usessin. Microsoft sembla haver complert la seva part del tracte amb un filtre que facilita als usuaris de l'Office obrir i desar documents en format ODF (OpenDocument File).

Fa pocs dies fou Sun Microsystems, aliena al pacte entre Novell i Microsoft, la que va presentar una solució tecnològica per a què els usuaris de l'Office 2003 (versió exclosa de l'acord) poguessin interactuar amb el format ODF, i ara li ha tocat el torn a Novell.

El filtre publicat per Novell i que és de descàrrega gratuïta, permet als usuaris de la suite ofimàtica OpenOffice (que es pot trobar en versions per a Windows, Linux, Mac OS X i Solaris entre d'altres sistemes operatius) obrir documents en format Open XML propi de Microsoft Office 2007 i desar documents també en el mateix format per a què puguin ser oberts per un usuari d'Office.

S'afirma en diversos llocs d'Internet que Microsoft inclourà suport per a Open XML en la futura versió d'Office per a Mac, i que Corel farà el mateix amb WordPerfect.

Més informació:

Pàgina de descàrrega del plug-in de Novell per a OpenOffice
http://download.novell.com/SummaryFree.jsp?buildid=ESrjfdE4U58~