dilluns, de març 05, 2007

Corel vol plantar-li cara a Microsoft llançant un nou WordPerfect

La companyia canadenca intenta una nova 'resurrecció' per tornar a la glòria passada aprofitant l'adveniment de la Web 2.0 .

Corel, una companyia que s'ha forjat un nom propi en la història de la microinformàtica (especialment en els primers temps del Windows 3.x) ha anunciat la disponibilitat de la beta de WordPerfect Lightning, una nova versió de l'històric processador de textos que inclou funcionalitats pensades per treure-li el màxim partit a la Web 2.0, més interactiva, participativa i espectacular que la seva predecessora estàtica.

El nou programari de Corel empra dues tendències que constitueixen al seu torn dos dels avenços tecnològics més interessants en matèria de programari de productivitat en els darrers temps: d'una banda, la portabilitat, ja que la suite ofimàtica pot instal·lar-se en una clau USB o un CD i executar-se en qualsevol màquina sense necessitar un procés d'instal·lació, i d'altra banda la combinació del programari executable localment amb una sèrie de serveis en línia que, naturalment, només en podem fruir en aquelles màquines connectades a Internet. Aquests serveis en línia es centren en eines de col·laboració i emmagatzematge de dades.

El programa es troba de moment en fase beta de descàrrega gratuïta des de la web de Corel, amb un "pes" de 20 MB. L'ús dels serveis en línia és, almenys de moment, també gratuït. El seu enfocament es centra en els usuaris finals però, sobretot, en les petites i mitjanes empreses i els professionals liberals.

Tècnicament, la suite WordPerfect de Corel està constituïda per quatre components:

- Navigator: és la peça central de la suite, una taula de treball des de la qual organitzarem tot el flux de treball i els continguts.
- Viewer: visualitzador de documents que ens permet llegir fitxers en format Word (.DOC), Adobe PDF i del propi WordPerfect.
- Notes: és el processador de textos de la suite, lleuger (que consumeix pocs recursos de la màquina) i que permet també prendre notes.
- Connector: la suite de serveis en línia, proporcionats per Joyent, que consisteixen en una sèrie d'aplicacions web orientades a la col·laboració en equip per a petites i mitjanes empreses. Proporciona correu electrònic, calendaris compartits, llibreta d'adreces i emmagatzematge de fitxers. Cada usuari disposa de 200 MB. d'espai d'emmagatzematge gratuït.

Dues vides paral·leles molt convulses

La història d'aquests dos noms tan significatius dins la breu història de la microinformàtica (Corel i WordPerfect) és intensa i plena d'alts i baixos, amb més preeminència de baixades en aquests darrers anys.

WordPerfect fou l'estàndard 'de facto' com a processador de textes a cavall entre les dècades dels 80 i els 90, veient-se eclipsada la seva estrella pel Word de Microsoft, del qual diuen molts que va copiar moltes coses de WordPerfect per vèncer-lo amb les seves pròpies armes, una tàctica que segons les mateixes veus seria molt emprada per Microsoft en el futur.

Tot i que la versió més coneguda de WordPerfect n'és la 5.1 que funcionava sota MS-DOS amb un fons de pantalla blau, aquest programa va néixer fora de l'entorn PC i fou desenvolupat per a altres plataformes: Unix, VMS, AmigaOS, NeXTSTEP, OS/2, Mac OS X i Linux entre d'altres.

El 1994 la tecnologia de WordPerfect fou venuda a Novell, que al seu torn la va vendre a Corel el 1996, que l'ha continuat desenvolupant fins avui.

La companyia canadenca Corel es va fer famosa a la dècada dels 90 pel seu programari d'autoedició i maquetació CorelDraw, adquirint el 1996 el processador de textes WordPerfect, fet que la llançava directament a una guerra contra Microsoft.

Les seves tàctiques comercials errònies la van conduir a una greu crisi que va estar ben a punt de d'acabar amb l'empresa, i de la qual mai s'en va recuperar amb tot el prestigi i saber fer que havia tingut fins llavors.

Corel ha llançat altres productes interessants a banda de CorelDraw i WordPerfect, com la seva pròpia distribució Linux, que fou una de les primeres en intentar robar-li quota de mercat a Windows en el sector dels desktop a base de tenir una semblança raonable amb el sistema operatiu de Microsoft pel què fa a l'aspecte gràfic i funcionalitat, basant-se en un entorn KDE que allà per l'any 2000 començava a dominar el món dels entorns d'escriptori per a Linux. Posteriorment el codi d'aquesta distribució fou venut a Xandros, que l'ha tirat endavant.

Més informació:

Pàgina web de WordPerfect Lightning
http://www.wordperfect.com/lightning

Nota de premsa de Corel
http://www.corel.com/servlet/Satellite/us/en/Content/1153321430604?pressId=1172446763508

Joyent
http://www.joyent.com/