dijous, de març 01, 2007

Ubuntu i Linspire signen acord de col·laboració

Cada companyia produeix una distribució Linux per a màquines desktop i, a partir d'ara, intercanviaran tecnologies per a incloure-les en totes dues distros. Ubuntu guanya una sèrie de programes i drivers comercials, i Linspire s'aprofitarà del treball dels desenvolupadors d'Ubuntu per a construir la seva distribució.

Ambdues companyies mantenen similituds i diferències, tant en el seu model de negoci com en la seva forma de veure com ha de ser el Linux perfecte. És per això, per aquesta visió semblant però cadascuna amb la seva pròpia opinió i un mercat que no es solapa amb el de l'altra, que les dues han decidit col·laborar.

La primera mesura de l'acord és que a partir d'ara totes les versions de la distribució Linux de Linspire es basaran en Ubuntu i no directament en Debian (encara que, al seu torn, la pròpia Ubuntu si es basi en Debian). Segons la nota de premsa conjunta publicada per ambdues empreses, això donarà a Linspire un cicle més ràpid de desenvolupament (ja que Ubuntu treu noves versions més sovint que Debian) i poder usar les millores pel què fa a usabilitat que els desenvolupadors d'Ubuntu implementen respecte a Debian. I és que no hem d'oblidar que Ubuntu té un cor Debian que batega amb ànim de ser més transparent a l'usuari en el seu procés d 'instal·lació i ús que la coneguda distribució, que té fama de ser la més lliure de totes.

Els canvis no només afectaran a les versions comercials de Linspire, si no també a la seva alternativa gratuïta Freespire. S'espera que les primeres betes de Freespire 2.0 basada en Ubuntu siguin alliberades durant el primer terç de 2007 amb la versió final apareixent en algun moment dels següents quatre mesos, poc després que sigui alliberada la versió 7.04 d'Ubuntu a l'abril.

Basar-se en Ubuntu no significarà en absolut cap canvi en la filosofia de fer les coses per a Linspire ni en la seva visió de com ha de ser una distribució Linux per al desktop, doncs continuarà incloent drivers i programari propietari per a completar la seva funcionalitat i suport per a maquinari.

A canvi, els usuaris d'Ubuntu aconseguiran accés al repositori de software de Linspire, el famós CNR, que conté aplicacions gratuïtes i d'altres de comercials que ofereixen un sistema d'instal·lació simplificat amb un sol clic. La primera Ubuntu amb accés al CNR serà l'abans esmentada versió 7.04 que farà la seva aparició a l'abril.

Linspire ja havia manifestat amb anterioritat la seva intenció d'obrir el CNR a altres distribucions de Linux, i aquest primer pas amb Ubuntu ve a confirmar aquesta intenció. Caldrà veure quina acceptació té l'ús d'aquest nou recurs entre els usuaris de la distro de Mark Shuttleworth i si els responsables d'altres 'sabors' del sistema operatiu del pingüí es decideixen a pujar al carro de Linspire i el seu CNR.

De moment, aquelles persones que instal·lin la propera versió d'Ubuntu podran accedir al repositori CNR i instal·lar aplicacions gratuïtes i comercials. Per més endavant, Canonical (empresa que es troba al darrere de la distribució Ubuntu) integrarà en la seva infraestructura part de la tecnologia de CNR, per la qual cosa la possibilitat d'adquirir aplicacions comercials per part dels usuaris d'aquesta distro està assegurada.

En cap cas la integració del CNR significarà la desaparició de les fonts d'actualitzacions antigues, si no més aviat tot el contrari, el seu complement amb una font nova. El seu ús serà optatiu, i s'ha d'entendre sempre com una addició, no com una substitució.

Més informació:

Nota de premsa conjunta
http://www.ubuntu.com/news/LinspirePartnership

F.A.Q. amb algunes de les qüestions sobre l'acord Canonical-Linspire
http://www.linspire.com/ubuntupartnership