dilluns, de gener 15, 2007

Més informació sobre l'iPhone

La manca de detalls tècnics a la presentació de Steve Jobs dóna peu a tota mena de rumors sobre l'aparell i tot allò que l'envolta.

La setmana passada es presentava en societat l'esperat iPhone, el telèfon mòbil d'Apple, a la MacWorld Expo de San Francisco, un marc ja tradicionalment escollit per la companyia de Cupertino per a la presentació d'espectaculars novetats i productes.

Confirmant els rumors que durant els darrers mesos s'havien anat publicant a Internet i que es basaven en declaracions anònimes de directius de companyies a les quals Apple havia sondejat per a produir l'iPhone segons les seves especificacions, la companyia de Steve Jobs presentava el que ha decidit anomenar "la reinvenció del telèfon mòbil", però sense explicar en el seu moment molts detalls tècnics de l'aparell, com per exemple quin tipus de CPU integra o com és exactament el seu sistema operatiu. Sembla que aquests detalls estan sorgint a poc a poc a la Xarxa.

La principal preocupació d'aquelles persones interessades en l'iPhone sembla ser si les aplicacions podran ser escrites per qualsevol o bé això es deixarà en mans exclusives d'Apple. Doncs bé, la resposta a aquesta pregunta sembla constituir un retorn a les més antigues pràctiques de la companyia de Cupertino: el desenvolupament podrà ser dut a terme per terceres parts, però aquestes hauran d'adquirir una llicència a Apple, que vol controlar en tot moment l'estabilitat del programari desenvolupat per al seu telèfon i el "look&feel" de les seves aplicacions.

També es rumoreja que les aplicacions per a l'iPhone puguin ser descarregades lliurement o adquirides a través d'iTunes.

A la presentació del nou aparell no es va deixar constància de si com a smartphone podria obrir documents de Word i Excel, una funcionalitat imprescindible en aparells similars. Doncs sembla que finalment no serà així, tot i que més endavant sí podria obrir documents PDF.

La manca d'aquesta funcionalitat podria restar clients corporatius a Apple, malgrat que no és quelcom imprescindible per a què el telèfon tingui èxit entre l'usuari final.

Tot i això, sembla haver-hi una solució intermitja per aconseguir aquesta funcionalitat: en teoria, i gràcies al seu suport per a Javascript entre d'altres tecnologies que composen AJAX, hauria de ser possible obrir el servei Docs&Spreadsheets des del mateix telèfon.

El sistema operatiu que integra l'aparell és un altre dels dubtes existencials dels aficionats. Serà una versió especial del Mac OS X? o més aviat es tractarà d'un disseny ex-profés sense res a veure amb el sistema operatiu de sobretaula? la resposta a aquesta pregunta sembla estar en una entrevista concedida recentment per Steve Jobs al rotatiu The New York Times, a la qual afirmava que el sistema del telèfon "no és el Mac OS X complet, i òbviament la interfície ha estat redissenyada per al seu ús en un telèfon". Termes que indiquen que si bé el sistema de l'iPhone pot ser un Unix en tota regla i estar basat en el seu "germà gran" de sobretaula, no és un Mac OS X complet.

Unes altres dades destacables (malgrat que sense confirmar) del nou iPhone són:

- La versió mòbil de Safari no suporta Java ni Flash.
- Inicialment no serà compatible amb HSDPA, malgrat que no es descarta que algun proper model així ho sigui.
- La càmera de fotos no grava vídeo, tot i que aquesta funcionalitat podria ser afegida abans de la comercialització definitiva de l'aparell.
- Sembla que, almenys inicialment, no podrà sincronitzar dades amb l'Outlook.
- El paquet inclourà una base de sincronització i càrrega de la bateria.
- El programari de correu electrònic sembla no sincronitzar amb cap aplicació, tot i que això podria canviar abans del seu llançament comercial.
- Quan s'empra el mode de rotació de la pantalla, no tots els programes giren.

Més informació:

The Ultimate iPhone Frequently Asked Questions
http://pogue.blogs.nytimes.com/2007/01/11/the-ultimate-iphone-frequently-asked-questions/

Apple - iPhone
http://www.apple.com/iphone/