dissabte, de gener 13, 2007

Apple presenta l'iPhone

Fent bons els rumors que han circulat per la Xarxa durant aquests darrers mesos, la companyia de Cupertino ha presentat en societat el seu telèfon mòbil, que té com a principal tret distintiu la seva gran pantalla tàctil.

L'esperat telèfon mòbil d'Apple és en realitat un dispositiu híbrid que inclou funcions de PDA i reproductor de música digital iPod, combinat amb una interfície revolucionària (¿quin nou producte d'Apple no neix amb vocació revolucionària?) basada en una pantalla tàctil de grans dimensions respecte al volum total de l'aparell.

La presentació del nou smartphone ha estat duta a terme a la Macworld Expo de San Francisco (Califòrnia, Estats Units), cita en la qual ja és tradicional que s'hi presentin les novetats més espectaculars de la companyia de Cupertino.

Una interfície d'usuari revolucionaria

L'iPhone es basa en una pantalla tàctil que ocupa tota la part davantera de l'aparell excloent les franges superior i inferior, on es troben l'altaveu i micròfon respectivament. Aquesta pantalla es fa anar d'una forma molt simple amb un dit.

L'iPhone disposa d'un pestell de seguretat que permet protegir la pantalla contra tocs accidentals.

A la part inferior del display tenim un menú principal amb quatre icones (phone, mail, web, i iPod) que ens permeten obrir les corresponents funcionalitats que es mostren en els dos terços superiors de la pantalla. Un cop hem entrat en una d'elles, el menú inferior es transforma per passar a mostrar els botons corresponents al control de la funcionalitat escollida.

La distribució de la pantalla en vertical o horitzontal pot canviar de forma automàtica si girem l'aparell, doncs aquest inclou un acceleròmetre que detecta la posició del telèfon.

En el dispositiu s'hi inclou també una càmera de 2 megapíxels i el programari necessari per a emmagatzemar, classificar i visualitzar les imatges que prenguem amb ella.

Tot un iPod a les nostres mans

Una de les opcions del menú principal és la de l'iPod, que fa que el nostre telèfon pugui comportar-se exactament igual que un reproductor de música MP3 iPod de la mateixa Apple. Les capacitats d'emmagatzematge que disposarà inicialment l'iPhone són de 4 i 8 Gb., sincronitzarà la música amb iTunes i disposarà de suport per a reproduïr vídeo. La sincronització es pot realitzar amb la versió per a Mac OS X o per a Windows de l'iTunes.

Per navegar entre les nostres cançons emmagatzemades a l'iPhone podem usar un espectacular mode gràfic que ens presenta en pantalla i de forma tridimensional les portades dels discos.

Un dispositiu amb vocació d'Internet

iPhone inclou una versió de Safari, el navegador web propi del Mac OS X, juntament amb un client de correu electrònic amb suport per a HTML en el qual podem redactar els nostres missatges gràcies al teclat QWERTY virtual per programari que inclou el sistema operatiu. Yahoo! ja ha anunciat un servei de correu especialment pensat per a l'iPhone, i Apple s'ha apressat a garantir la compatibilitat del programari del seu dispositiu amb els principals serveis de correu com el seu propi .Mac, Microsoft Exchange, Gmail i correu estàndard POP3/IMAP.

Com en les darreres versions de Mac OS X, també trobem les funcionalitat de Widgets, petites aplicacions amb funcionalitats molt concretes com les d'informar-nos sobre la predicció meteorològica o l'evolució de valors a la borsa.

Una utilitat sorprenent és la inclusió de Google Maps, aplicació que ens permet accedir via Internet a mapes de ciutats, buscar informació sobre establiments comercials i adreces, o imatges de satèl·lit de la zona. Google Maps és una aplicació molt popular entre els internautes que ha creat veritables "addictes" a aquest sistema, i que disposa d 'una API de programació que permet als desenvolupadors de programari la creació d'aplicacions que interactuen amb la informació emmagatzemada als servidors de Google.

Tot i la inclusió de Google Maps, l'iPhone no porta GPS incorporat.

Microsoft disposa d'un servei similar i que es postula com la competència directa del de Google, però que de moment no ha aconseguit tant d'èxit a la Xarxa com el seu rival, el qual a més ha estat pioner en aquest segment i disposa d'una quota de mercat molt fidel.

Alta connectivitat

A banda de la funcionalitat de telèfon mòbil quatribanda (850, 900, 1800 i 1900 MHz.), el nou smartphone d'Apple gaudeix també de connectivitat Bluetooth 2.0, WiFi 802.11b i g, i EDGE. El nom d'aquesta darrera tecnologia són les sigles d'Enhanced Data Rates for GSM Evolution, i és una forma de comunicar-se mitjançant dades amb una velocitat que supera a la de l'estàndard GSM o el GPRS.

Tot i les excel·lents prestacions de connectivitat de l'iPhone, més d'un trobarà a faltar una cosa: aquest dispositiu és dels anomenats 2,5 G, pel que no és possible accedir des d'ell -per posar un exemple- a serveis de televisió en línia mòbil entre d'altres més avançats.

Mac OS X a la butxaca

El sistema operatiu que equipa l'iPhone és una versió per a dispositius mòbils del Mac OS X, el sistema d'escriptori i servidor d'Apple que tant d'èxit i bones crítiques ha recollit.

La versió per a ordinadors es basa en un sistema BSD, el que no ha de diferir en la versió per a l'iPhone, ja que hi ha versions de Unix per a dispositius mòbils com ara GNU/Linux o NetBSD. Tot i això, la companyia de Steve Jobs no ha fet públics detalls tècnics sobre el sistema que governa el seu telèfon mòbil, per la qual cosa tota la resta són especulacions.

Comercialització esglaonada

L'arribada a les botigues de l'iPhone es farà realitat al juny del 2007 per als Estats Units, finals d'aquest mateix any per a Europa, i 2008 per al continent asiàtic. El seu preu anirà des dels 499 dòlars la versió de 4 gigues fins als 599 la de 8.

Per als Estats Units, la companyia de Cupertino ha signat un acord en exclusiva amb Cingular, una de les principals operadores mòbils del país.

En el moment de redactar aquest article ja es podien trobar a la venda a eBay alguns articles relacionats amb l'iPhone, com ara noms de domini per a la creació de pàgines web o adreces de correu electrònic de Yahoo! i Gmail per al dispositiu.

Més informació:

Pàgina de l'iPhone
http://www.apple.com/iphone/

Nota de premsa d'Apple
http://www.apple.com/pr/library/2007/01/09iphone.html