dilluns, de desembre 18, 2006

Linux comptarà amb una solució de virtualització integrada en el kernel

KVM permetrà arrencar imatges de Linux i Windows sense necessitar d'altres solucions externes com poden ser VMware o Xen.

Que la virtualització constitueix un dels paradigmes de futur amb el qual treballen les companyies i iniciatives informàtiques avui en dia (i, especialment, totes aquelles relacionades amb els diferents sistemes operatius) no constitueix cap sorpresa ni res de nou i, evidentment, Linux no podia ser menys.

Les solucions de virtualització que s'afegeixen al sistema operatiu com a programari descarregable i instal·lable són actualment la solució emprada tant per usuaris com per desenvolupadors, però sembla que el futur de la virtualització a mitjà termini va en un altre sentit, doncs es treballa en la direcció d'incorporar tecnologies de virtualització a baix nivell directament en el nucli dels sistemes operatius. Ja es va especular que Apple ho faria en el Mac OS X 10.5 "Leopard", rumor que va ser tan insistent que va obligar a la companyia de Steve Jobs a emetre un comunicat negant-lo (amb un però que deixava la porta oberta en el futur), i fins i tot que Microsoft ho faria amb el Windows Vista, encara que sembla que serà Linux el primer sistema operatiu que inclogui en el seu nucli la capacitat d'executar màquines virtuals.

Serà concretament en la versió 2.6.20 del kernel (nucli) del sistema del pingüí -de la qual en el moment d'escriure aquestes ratlles en disposem d'una versió Release Candidate-, i el component rep el nom de KVM (Kernel-based Virtual Machine).

KVM funcionarà com a mòdul (kvm.ko) de moment de forma exclusiva sobre plataforma x86 permetent l'execució de sistemes operatius no-alterats* en un espai virtualitzat en el qual facilitarà l'accés a una unitat de disc virtual, tarja gràfica i fins i tot connexió de xarxa. Si volem testejar el seu funcionament, ja està disponible per a descarregar i executar amb la nostra distribució preferida essent totalment funcional i permetent l'execució virtualitzada de sistemes Linux de 32 i 64 bits, i Windows de 32 bits.

Per a aquells usuaris de la distro openSUSE (de la qual recentment se n'ha alliberat la versió 10.2) que vulguin provar KVM, existeixen uns paquets RPM amb binaris ja construïts i amb relativa poca dificultat per a la seva instal·lació. Els usuaris de Debian també compten amb unes simples instruccions per començar a treballar amb KVM, i properament es preveu l'aparició de paquets per a la seva instal·lació en Fedora Core.

Per a funcionar, aquest programari empra una versió modificada de QEMU, un projecte també lliure de màquina virtual hardware, reconeixent els formats d'arxiu de disc dur virtual del propi QEMU i de VMware.

Per al futur es deixa oberta la possibilitat d'un port de KVM per a Windows.

Més informació:

KVM: Kernel-based Virtual Machine for Linux
http://kvm.sourceforge.net/

* Una altra iniciativa en el terreny del programari lliure com és Xen necessita que el sistema operatiu virtualitzat estigui preparat per a això pel què, i en no donar Microsoft accés al codi font del Windows, de moment Xen no pot executar aquest sistema operatiu.