dimecres, de desembre 20, 2006

Publicada una primera beta de Thunderbird 2.0

Millores en l'aspecte gràfic i de funcionalitat en una versió que no inclou novetats espectaculars però si reforça encara més els punts forts d'aquest gestor de correu d'èxit.

Menys conegut pel públic en general que el seu "germà", el navegador web Firefox, Thunderbird és el client de correu electrònic multiplataforma i de codi obert de la Fundació Mozilla, amb el qual fa la competència a l'Outlook de Microsoft.

Les seves versions anteriors, la 1.0 i 1.5, han aconseguit una bona acollida, tot i que a banda d'haver de competir amb l'Outlook a la plataforma Windows, també s'ha d'enfrontar amb Evolution en el segment Linux i amb el client de correu d'Apple a la plataforma Mac OS X. Per a la versió 2.0 s'espera gairebé la mateixa expectació que amb Firefox 2.

Les noves funcionalitats que estan a la llista dels deures de l'equip de desenvolupament de Thunderbird 2 són, a grans trets, les següents:

- Basat en Gecko 1.8, la nova versió del motor de renderització del projecte Mozilla, emprat també pel navegador web Firefox.
- Missatges en pestanyes, amb una funcionalitat similar a les pestanyes presents en Firefox 2.
- Més versatilitat pel que fa a les vistes del panell de missatges, podent configurar que es vegin els missatges recents, els que no han estat llegits encara, etc .
- Per moure'ns entre els missatges podem usar els botons d'endavant i endarrere, d'una forma molt semblant a com ho fem en un navegador web.
- Millores en el sistema d'alerta de nous missatges en el servidor.
- Millores en el sistema d'eliminació de spam, incloent la millora de l'algoritme bayesià emprat actualment pel programa.
- Més suport per a l'ús d'extensions.
- Nou tema visual.
- Nou instal·lador per a la versió Windows basat en les eines de Nullsoft i binaris universals per a la plataforma Mac OS X.

També s'han donat a conèixer les línies generals que guiaran el desenvolupament de Thunderbird 3, i que es centraran en millorar la interfície gràfica amb l'ús del nou motor de renderització Gecko 1.9 .

Segons el full de ruta previst, la segona beta de Thunderbird 2 s'alliberarà a principis de gener del 2007, mentre que la primera release candidate serà publicada al febrer, i encara no hi ha data fixada per a la versió definitiva del programa, que veurà la llum en algun moment per determinar durant el primer trimestre del 2007.

Més informació:

Mozilla Thunderbird 2 Beta 1 Release Notes
http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/releases/2.0b1.html