dimarts, de desembre 19, 2006

La FSF contra Windows Vista

La campanya BadVista incideix sobre les qüestions de privacitat i seguretat del Windows Vista que l'organització considera nocives per als usuaris, a més de promoure les alternatives lliures al sistema operatiu de Microsoft.

La Free Software Foundation (FSF) ha presentat aquesta setmana una nova campanya de conscienciació sobre el programari lliure i els avantatges que aporta sobre el programari propietari, carregant oberta i manifestament contra el seu principal rival i enemic: el sistema operatiu Windows de Microsoft en la seva més recent encarnació anomenada Vista.

Com a punta de llança del seu atac directe, la FSF situa la llibertat de l'usuari, advertint que moltes de les noves funcionalitats de Vista no són més que un Cavall de Troia per a restringir realment els drets i llibertats de l'usuari. Així, esmenta la plataforma Trusted Computing (Computació Confiable), de la qual n'afirma que més que protegir a l'usuari, monitoritza les seves accions.

En contraposició a l'ús del programari propietari de Microsoft, la FSF advoca pel programari lliure encarnat en projectes com Linux i, més concretament, la distribució promoguda per la pròpia FSF, gNewSense.

Entre els diferents continguts que trobem a la web de la campanya disposem d'un recopilatori d'articles que tracten sobre els aspectes de Windows Vista que segons els organitzadors de la campanya són negatius, així com documentació i suport per facilitar l'adopció de programari lliure per part dels usuaris finals. La intenció és que el lloc web BadVista sigui també un punt de trobada entre els diferents activistes per rebre consignes i metodologies que els facilitin el fet de convèncer altres usuaris de les bondats d'aquesta filosofia i de l'adopció del programari lliure.

En tot moment, l'organització de la FSF vol comptar amb la participació voluntària i entusiasta, pel que facilita al màxim l'entrada de tota aquella persona que així ho desitgi a la campanya.

BadVista pot ser vist com la resposta a les agressives campanyes de màrqueting que Microsoft ha desenvolupat durant els darrers mesos contra el programari lliure en general i Linux en particular, ja que si bé el sistema operatiu del pingüí no és l'únic sinònim del programari lliure, sí n'és el seu representant més conegut al costat d'altres paquets molt populars i de gran adopció com són la suite ofimàtica OpenOffice o els productes de la Fundació Mozilla.

Més informació:

BadVista
http://badvista.fsf.org/

Nota de prensa de la FSF
http://www.fsf.org/news/badvista-launch