diumenge, de desembre 17, 2006

Millorant encara més Ubuntu

Automatix2 és un simple script que ens permet instal·lar de forma automatitzada programes molt útils i que no vénen amb la instal·lació per defecte de la popular distribució Linux.

Tot i que Ubuntu és una distribució sobre la qual s'ha dut a terme una bona feina per facilitar al màxim la seva instal·lació i ús a un usuari neòfit, i que inclou la majoria del programari necessari per al treball diari, segons l'opinió d'alguns és possible que es pugui millorar incloent-hi més programes i, especialment, aquells més populars malgrat que no siguin programari lliure, ja que la filosofia d'Ubuntu és proporcionar eines lliures i gratuïtes però deixar l'accés obert a instal·lar qualsevol mena de programari, inclòs el propietari. Tot i això, aquesta és una feina que haurà de dur a terme l'usuari, i aquest no sempre té els coneixements o la paciència necessària.

Automatix2 és un programa que ens permet automatitzar la tasca d'instal·lar tota una sèrie de programari propietari en el nostre sistema Ubuntu (o derivat), de manera que no hàgim de descarregar-lo i instal·lar-lo de forma manual, a vegades havent de tocar configuracions o barallant-se amb complicades dependències.

Realment, aquest programari consisteix en un script i una interfície gràfica per al seu ús, que el què fa és escollir una sèrie de repositoris externs a les fonts d'instal·lació emprades pel sistema d'actualització d'Ubuntu. La paraula repositori (adaptada de l'anglès repository) denomina a un servidor (un ordinador) que és emprat com a magatzem de programari per a l'actualització d'un altre programa, generalment un sistema operatiu.

Un cop posat en marxa Automatix2 i després d'afegir els repositoris necessaris a l'instal·lador, el programa ens permet seleccionar programari a instal·lar, dividit en grups de programes. Així, podrem navegar entre aplicacions d'Internet, ofimàtica, multimèdia o compartició d'arxius. En aquests grups hi trobarem aplicacions tan populars com VMware Player, Azureus (gestor de descàrregues BitTorrent), Google Earth, Skype (VoIP, trucades de veu a través del PC), Opera (navegador web), RealPlayer, o Acrobat Reader (i el seu corresponent plug-in per a llegir documents PDF en línia dins d'una finestra del Firefox) entre molts d'altres.

Un cop seleccionats els paquets a instal·lar, començarà la seva descàrrega i instal·lació. Aquest procés no és desatès, ja que alguns programes requeriran de la intervenció de l'usuari per a qüestions de configuració o simplement d'acceptació de llicència.

En el lloc web HowtoForge, dedicat a la recopilació de textos pràctics i "pas a pas" que indiquen com instal·lar determinat programa o com configurar determinada funcionalitat, hi trobem un pas a pas molt detallat de com instal·lar, configurar i usar Automatix2:

HowtoForge - Installing Popular Applications On Your Ubuntu Desktop With Automatix2
http://www.howtoforge.com/automatix_ubuntu

Recomanem la seva lectura a tota aquella persona que vulgui experimentar amb Automatix2.

Més informació:

Wiki de Automatix
http://getautomatix.com/wiki/index.php?title=Main_Page