dimarts, de gener 09, 2007

Nova versió 1.3 de PC-BSD

El sistema operatiu d'escriptori per a arquitectures x86 basat en FreeBSD es constitueix com una bona alternativa a Linux dins del camp dels Unix gratuïts.

Tot i que no constitueix una revisió més gran del sistema (almenys així se la considera en incrementar només el número secundari de la versió, el que ve després del punt), PC-BSD 1.3 es constitueix com una interessant opció per a usar FreeBSD (el sistema en el qual es basa) en màquines desktop, ja que fins ara aquest es trobava gairebé de forma exclusiva en el sector dels servidors, en ser un sistema orientat a professionals de la informàtica, difícil d'instal·lar per a persones amb pocs coneixements tècnics i també complicat de gestionar.

PC-BSD 1.3 està basat en FreeBSD 6.1 i inclou l'entorn gràfic KDE 3.5.5 . Empra el programari d'instal·lació que constitueix una de les claus d'aquest sistema operatiu, doncs es simplifica en gran mesura la tasca d'instal·lació d'un sistema BSD com és aquest, fent-lo igual d'assequible que una distribució Linux o un sistema Windows.

Però la principal novetat d'aquesta revisió resideix en que és el primer sistema BSD en incorporar una HAL (Hardware Abstraction Layer), una capa de programari que permet a les aplicacions interactuar amb els diferents components, dispositius i perifèrics de la màquina sense haver-se de preocupar per les característiques tècniques d'aquests.

Una altra de les característiques de PC-BSD és la facilitat que ofereix per a instal·lar aplicacions, doncs enlloc d'instal·lar un sistema de paquets amb dependències típic de Unix, emmascara aquest amb un sistema que en un sol paquet encapsula tot allò necessari per a instal·lar el programa, aconseguint d'aquesta forma un fitxer executable similar en funcionalitat i practicitat a un instal·lable del Windows. Això redunda al seu torn en la major facilitat d'instal·lació de noves aplicacions per a usuaris poc experimentats.

Entre la col·lecció de programari preparat per instal·lar a la nostra màquina PC-BSD trobem des de drivers per a targes gràfiques nVidia fins a paquets d'ofimàtica com ara l'OpenOffice 2.0 o KOffice 1.5.2, passant per jocs, eines de servidor, multimèdia o edició d'imatges. Tota aquesta col·lecció de programari es pot trobar a

pbiDIR - Your PC-BSD software
http://www.pbidir.com/

Més informació:

Pàgina web de PC-BSD
http://www.pcbsd.org/

Anunci de la versió 1.3
http://www.pcbsd.org/index.php?id=67