dimecres, de gener 17, 2007

Alliberada la versió 6.2 de FreeBSD

Tot i les poques novetats tècniques, aquesta nova versió pot constituir un important pas endavant per a un sistema operatiu que cada dia constitueix la base en la qual es fonamenten més nous projectes.

És un dels Unix amb més reconeixement de seguretat i estabilitat per part de la comunitat informàtica, a banda de gaudir d'èxit en el sector dels servidors gràcies precisament a aquesta fama. Tot i això, encara és un gran desconegut entre els usuaris finals, malgrat que una sèrie de projectes basats en ell (com ara PC-BSD) intenten acostar aquest potent sistema operatiu a tothom.

En aquesta nova encarnació, i malgrat que no augmenta el primer dígit, és certament important per a la comunitat i especialment per als projectes que en ell es basen, s'inclouen les següents novetats:

- Tots els pegats de seguretat publicats fins avui.
- Actualització dels drivers existents i inclusió de nous.
- Utilitat d'auditories en línia de comandes OpenBSM.
- Entorns gràfics KDE 3.5.4 i Gnome 2.16.1 .
- BIND 9.3.3 .
- Suport per a sysfs en l'emulació Linux.

FreeBSD 6.2 està disponible per a les arquitectures i386, AMD64, ia64, PowerPC, Alpha, pc98, i Sparc64.

El mètode d'instal·lació pot ser mitjançant CD's (descarregant les corresponents imatges ISO des dels servidors del projecte) o a través de la xarxa.

Per a la propera versió de FreeBSD, la 7, el cicle de vida de la qual començarà probablement al juny de 2007, es preveu incloure entre d'altres coses un port de l'eina DTrace de Sun Microsystems i un port del sistema de fitxers ZFS de la mateixa companyia, GCC 4 i suport per a processadors MIPS.

Més informació:

The FreeBSD Project
http://www.freebsd.org/