dimecres, de novembre 22, 2006

Ni ells mateixos s'hi aclareixen: dubtes sobre els punts referents a la propietat intel·lectual de l'acord Microsoft-Novell

La comunitat demana explicacions a crits, mentre els comunicats emesos per Microsoft deixen poc clara la postura d'aquesta companyia.

Amb el sorprenent acord Microsoft-Novell ja signat, continuen els dubtes pel que fa a la propietat intel·lectual de les dues companyies. Recordem que una de les clàusules de l'acord feia referència a què cap de les dues podrà interposar una denúncia contra els usuaris de l'altra per violació de drets de propietat intel·lectual.

Amb aquest punt, són molts activistes del programari lliure que afirmen no entendre si Microsoft interposarà denúncies contra altres usuaris que usin programari que no sigui de Novell, o què és exactament el que passarà amb aquesta propietat intel·lectual. I més si tenim en compte que en un recent acte públic, Steve Ballmer (CEO de Microsoft) va declarar que Linux empra part de la propietat intel·lectual de Microsoft en el seu codi font.

Obrirà la companyia de Redmond la Capsa de Pandora judicial? podria fer-ho Novell? degut a l'allau de crítiques i demanda d'explicacions, ambdues companyies han decidit publicar sengles respostes dirigides a la comunitat.

Les explicacions de Microsoft

De breu i poc clar (almenys per als no-angloparlants...) es pot qualificar el comunicat oficial de la companyia fundada per Bill Gates, que a grans trets ve a dir que amb l'acord les dues companyies (la mateixa Microsoft i Novell) reconeixen que certs productes de programari lliure no infringeixen les patents que té en el seu poder Microsoft, i que certs productes de la companyia de Redmond no infringeixen els drets sobre les patents posseïdes per Novell.

Posteriorment el text publicat per Microsoft deriva cap a l'apartat tècnic, afirmant que en el marc de l'acord es desenvoluparan solucions d'interoperativitat entre Windows i Linux, res que no es sapigués prèviament.

La nota de premsa de Microsoft no deixa clar si existeix la possibilitat que aquesta companyia pugui demandar a usuaris d'altres branques de Linux, com per exemple Red Hat o Mandrake per esmentar tan sols dos exemples, però sembla voler tranquil·litzar a usuaris i activistes però sense ficar-se excessivament en el paper i deixant la porta judicial oberta "per si de cas"...

El text publicat per Microsoft es pot trobar a

Microsoft Statement on Novell Agreement
http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/nov06/11-20Statement.mspx

Novell es defensa

De les dues companyies, la que en pot sortir més malparada en tot l'afer d'aquest acord és Novell, doncs de la mateixa manera que SCO, s'està guanyant l'animadversió de bona part de la comunitat d'activistes en pro del programari lliure, pel que és lògic que faci més esforços per convèncer a aquests de la seva postura.

En una carta oberta dirigida per Ron Hovsepian (CEO de Novell) a la comunitat, aquest comença aclarint que l'acord no és res més que el què la pròpia comunitat ha demanat fins ara: que els sistemes Windows i Linux treballin millor conjuntament en entorns mixtos. A partir d'aquí, afirma que la millor forma d'aconseguir-ho és pactant amb Microsoft.

Sobre el punt concret de l'acord, Hovsepian sembla donar-li tota la culpa de la desinformació a Microsoft, aclarint que només es tracta de quelcom per a donar tranquil·litat als clients que les dues companyies comparteixen, sense més transcendència.

En el següent punt es deixa clara la postura de Novell: Linux no infringeix cap patent en mans de Microsoft. Hovsepian també es queixa de què l'acord ha estat mal interpretat o el punt referent a les patents tret de context. Posteriorment esmenta les iniciatives contra les patents de programari en les quals Novell ha pres part.

La carta oberta de Rov Hovsepian es pot trobar a

Open Letter to the Community from Novell
http://www.novell.com/linux/microsoft/community_open_letter.html