dimarts, de novembre 28, 2006

Google permet la lectura de llibres en línia sense haver-los de descarregar

Una utilitat en línia fa innecessari haver de descarregar els textos i disposar d'un lector de fitxers PDF instal·lat en el nostre ordinador.

El projecte Google Book Search fa amb els llibres el mateix que el cercador Google fa amb la Web: classificar i permetre buscar entre tot allò classificat per paraules clau. Així, podem buscar entre tots els llibres disponibles per una paraula que consti en el títol o text del llibre. Com a resultat, l'eina de recerca en llibres pot donar-nos aquells que siguin lliures i gratuïts o bé els llibres de pagament.

La novetat que s'ha implementat consisteix en un visualitzador que permet veure els llibres sense necessitat de recórrer a una eina externa com pot ser l'Adobe Reader. Les funcionalitats d'aquest lector són molt bàsiques, però permet per exemple emprar tota la zona de visualització del navegador per veure el llibre, que podem veure en una sola pàgina o a doble pàgina. Una altra funcionalitat consisteix en poder fer zoom sobre el text.

Per a usar el lector incorporat en el site de Google només haurem de disposar d'un navegador que sigui compatible amb les tecnologies AJAX, qualsevol dels existents avui en dia*.

La velocitat de càrrega del lector i del mateix llibre és molt alta, notant-se posteriorment algun petit retard per poder anar carregant les pàgines del llibre, ja que no càrrega tot l'escrit a la vegada, si no només les pàgines que anem consultant.

La selecció de Google Book Search inclou gran varietat de títols, alguns dels quals en podem gaudir íntegrament de forma gratuïta, i d'altres només ens permet veure algunes pàgines ja que el seu objectiu és la venda.

Per a determinats llibres els drets d'autor dels quals hagin estat cedits a la comunitat podrem a més realitzar una descàrrega en format PDF per a llegir-lo lliurement en qualsevol dispositiu.

Més informació:

Google Books Search (encara en fase beta)
http://books.google.com/

* Tenint en compte que AJAX és en realitat una suma de tecnologies com Javascript i HTML, i no una tecnologia per ella mateixa.