dissabte, de desembre 16, 2006

El projecte LinuxBIOS preparat per a entregar el seu primer fruit

Constitueix una alternativa a les BIOS actuals i a les seves successores com l'EFI, però seguint els objectius filosòfics del programari lliure.

Després de set anys de desenvolupament d'ençà de la seva creació, el projecte LinuxBIOS (recolzat per la Free Software Foundation, FSF) ha anunciat que disposa per fi d'un firmware utilitzable per part dels fabricants de plaques base i ensambladors de PC's, preparat per a entrar en producció. L'anunci és important en la mesura que els fabricants de BIOS són escassos, i no existeix una alternativa funcional a la segona generació de firmware l'únic exponent de la qual n'és de moment l'EFI d'Intel.

LinuxBIOS consisteix en un programari mínim per arrencar l'ordinador i fer que aquest reconegui i pugui usar els diferents perifèrics connectats per a després passar el control al sistema operatiu. És el mateix que fan les BIOS actuals, però seguint la ideologia del programari lliure i millorant els punts febles de l'únic element que queda gairebé sense canvis de l'arquitectura del PC original.

En estar sota una llicència lliure, LinuxBIOS pot ser emprada per qualsevol fabricant de plaques base o xipsets, independentment de la seva mida i importància al mercat, i adaptada a les funcionalitats i peculiaritats d'un maquinari en concret.

Un reconeixement definitiu per a la LinuxBIOS pot ser l'anunci de la iniciativa OLPC (One Laptop Per Child) que l'usarà per equipar als seus ordinadors econòmics dirigits als nens amb menys poder adquisitiu dels països més desafavorits.

Entre els diferents suports rebuts al llarg de la història del projecte es destaca el d'Intel, que segons explica la nota de premsa publicada, al principi es va mostrar molt entusiasta proporcionant informació sobre els seus productes com ara processadors o xipsets, però a mesura que el seu propi projecte de BIOS de nova generació (l'EFI) anava evolucionant, es mostrava més reticent a proporcionar informació al projecte LinuxBIOS fins abandonar totalment el projecte. AMD en canvi va seguir el camí contrari, al principi confiant poc en el projecte però entusiasmant-s'hi de mica en mica fins convertir-se actualment en un dels seus suports més importants.

Entre la resta de les companyies que han recolzat a LinuxBIOS s'hi troben Acer o SIS, un dels integradors de PC's més importants del món, i un dels fabricants de xipsets també més importants del món, a més d'algunes companyies més petites i menys conegudes.

Malgrat que el que s'anuncia avui és que el projecte ha arribat a un resultat definitiu i que ja es pot lliurar a qualsevol fabricant per al seu ús, LinuxBIOS ja estava essent emprat per equipar a més d'un milió d'ordinadors a tot el món, especialment als països menys rics com l'Índia, en màquines proporcionades per fabricants locals.

Com funciona?

LinuxBIOS està preparada per arrencar de forma mínima la màquina i passar posteriorment el control d'aquesta a un sistema operatiu. Això es fa mitjançant el que s'anomena payload, una peça de programari intermèdia que conté les instruccions per a carregar un sistema operatiu concret.

Més informació:

Nota de premsa
http://www.freerepublic.com/focus/f-chat/1750705/posts

Pàgina web de LinuxBIOS
http://linuxbios.org/Welcome_to_LinuxBIOS