dimecres, d’octubre 25, 2006

La Fundació Mozilla publica la versió 2.0 del navegador web Firefox

Millora en la navegació en pestanyes, restauració de la sessió en reobrir el programa i un nou filtre anti-phishing, principals novetats d'un navegador web que donarà molt a parlar...

L'esperada versió 2.0 del navegador lliure Firefox ha estat feta pública aquesta mateixa setmana, després d'un dilatat període de desenvolupament. Les versions oficials que es poden descarregar des de la pàgina web de la Fundació Mozilla són per als sistemes operatius Windows, Linux i Mac OS X, però és probable que durant les properes setmanes vegem com el codi font s'adapta i recompila per fer disponible aquest navegador en altres sistemes com ara Solaris o BSD (en les seves diferents branques).

Millores en la navegació en pestanyes

Firefox ha estat un dels pioners a aplicar la navegació en pestanyes, que consisteix en poder obrir dins d'una mateixa finestra diverses pàgines web, separades entre elles per diverses pestanyes, les quals permeten seleccionar la pàgina que volem veure.

En aquesta nova versió 2.0 s'afegeix a cada pestanya un botó de tancament, amb el què per tancar una pàgina web que estiguem veient ja no caldrà obrir la seva pestanya primer, si no que podrem fer-ho directament encara que estiguem visualitzant una altra pàgina en aquell moment.

Sessions restaurades

Fins ara, si tanquem el nostre navegador amb diverses pàgines obertes, quan el tornem a obrir hem perdut les adreces que teníem a les diferents pestanyes i el contingut de les pàgines a les quals apuntaven aquestes adreces. A partir del nou Firefox 2.0, quan tornem a obrir el navegador, aquest restaura les finestres que teníem obertes, amb les seves respectives pestanyes i el seu contingut, de forma que podem començar a treballar des del mateix punt en què ho havíem deixat.

Aquesta funcionalitat és nova en Firefox però no en el món dels navegadors: Opera ja ho va incloure a la seva darrera versió. Firefox és el segon browser que incorpora aquesta pràctica funcionalitat.

Un corrector ortogràfic per a les noves aplicacions de la Web 2.0

Blogs, processadors de text i fins i tot bases de dades són només unes quantes de les utilitats que podem trobar actualment a Internet gràcies a l'anomenada Web 2.0, una teranyina global més interactiva que fa uns anys.

Per fer que les nostres publicacions en línia presentin un millor aspecte, Firefox inclou una eina de correcció ortogràfica que podem emprar en qualsevol lloc web i servei, buscant de forma automàtica els errors comesos i suggerint les possibles correccions.

Seguretat

Un tema candent avui en dia a la Xarxa de xarxes és la seguretat contra tota mena d'estafes com ara el phishing. Firefox és un programari amb una bona reputació al respecte, que manté en aquesta nova versió.

El renovat sistema anti-phishing de Firefox es basa (com tots aquests sistemes) en una "llista negra" de sites. Si entrem a una adreça que sembla la del nostre banc per operar en línia, però hem estat víctimes d'un engany i en realitat estem navegant per una altra pàgina, el navegador ens avisarà i iniciarà un assistent amb el qual podrem escollir quin camí prendre. Les llistes s'actualitzen cada hora amb els sites de phishing coneguts.

Com a opció complementària, també podem fer que Firefox 2.0 comprovi l'autenticitat de la pàgina que estem navegant contra un servei extern com l'ofert per Google, el que dota encara de més eficàcia al navegador en l'apartat de seguretat anti-phishing i el fa ideal per a usar-lo si accedim habitualment a comptes bancàris o d'un altre tipus a través d'Internet.

Live Titles

Fins ara, els bookmarks o preferits consistien en l'emmagatzematge de l'adreça web i del títol de la pàgina corresponent. Això, per si mateix, no ens oferia molta informació sobre el contingut de la pàgina, especialment si aquesta s'actualitza amb freqüència.

Firefox 2.0 vol canviar aquesta visió estàtica i convertir-la en dinàmica amb els nous Live Titles (i que en una traducció literal podríem anomenar Títols Vius) en els quals, i si està disponible, es guarda un petit sumari del contingut del site que es va actualitzant periòdicament.

Amb aquesta eina, i ja directament des de la nostra llista de llocs preferits, podrem comprovar si determinades pàgines s'han actualitzat i amb quins continguts ho han fet.

Per a què aquest sistema funcioni, els responsables del site han d'incloure a les seves pàgines el que s'anomena un microsumari. No totes les pàgines tenen disponible aquesta facilitat, però amb l'alliberament del nou Firefox segurament que aviat veurem com l'ús d'aquesta tecnologia creix amb rapidesa.

Emmagatzematge de dades a la banda client de la comunicació

Les cookies (literalment, galetetes), simples fitxers de text pla, són el mitjà més popular per a què una pàgina web desi a l'ordinador del client informació diversa com per exemple el seu nom.

Firefox 2.0 permet als sites que guardin informació més estructurada a l'ordinador client, basant-se en l'especificació WHATWG.

Altres característiques del nou Firefox són:

- Traduït a 35 llengües, segons afirma Mozilla la major quantitat disponible per a qualsevol navegador web.
- Millorat el quadre de cerques amb suggeriments sobre els termes introduïts per l'usuari, per afinar encara més els resultats. També s'han introduït novetats en els plug-ins de cerques.
- Millorada la gestió de feeds RSS. Ara es poden previsualitzar abans de realitzar la subscripció.
- Nou gestor d'extensions.
- JavaScript 1.7
- Retocada la interfície d'usuari.
- En la versió per a Windows s'hi inclou un nou instal·lador que empra les eines de la companyia Nullsoft

Els requisits per instal·lar aquest programari no són molt exigents: per a PC n'hi ha prou amb disposar d'un processador a 233 MHz, 64 MB. de RAM, 50 MB. d'espai en disc i Windows 98 o un kernel 2.2.14 (juntament amb glibc 2.3.2, XFree86-3.3.6, GTK+2.0 i libstdc++5) per a la versió Linux. En plataforma Macintosh, el mínim és disposar d'un PowerPC G3, 128 MB. de RAM, Mac OS X 10.2.x i 75 MB. d'espai en disc.

Més informació:

Firefox 2
http://www.getfirefox.com/