dimecres, d’octubre 11, 2006

OpenSolaris estarà disponible per a PowerPC

Un dels anuncis més esperats per la comunitat de desenvolupadors i usuaris d'OpenSolaris d'ençà de la seva creació s'ha materialitzat: el llançament del port per a l'arquitectura PowerPC del sistema operatiu lliure.

Des de fa algun temps que es sentien rumors a la Xarxa sobre un possible port del sistema operatiu OpenSolaris (derivat del Unix de Sun Microsystems i tutelat per aquesta empresa) per a la plataforma PowerPC, tot i que aquesta darrera ha perdut terreny d'ençà que Apple va canviar les seves màquines a xips Intel.

De moment s'ha dut a terme -en paraules textuals recollides de la web d'OpenSolaris- un petit pas consistent en crear la comunitat de desenvolupadors i alliberar el codi font del què s'havia fet fins ara per a PowerPC. L'objectiu inicial és arribar a disposar d'una distribució completa i actualitzada amb el darrer programari disponible per als xips PowerPC de 32 bits.

No és la primera vegada que Sun intenta l'assalt a la plataforma PowerPC amb el seu sistema operatiu Unix, però la vegada anterior el producte va ser retirat del mercat amb molta celeritat per motius estratègics (centrar-se en les seves solucions per a plataforma SPARC i x86).

El futur de la petita comunitat OpenSolaris per a PowerPC és anar creixent en nombre de desenvolupadors i implementant les línies bàsiques del sistema operatiu fins poder passar a traduir els últims paquets de programari inclosos en la línia principal de desenvolupament, de forma que al final estigui disponible un modern sistema OpenSolaris amb tot el que porten les versions per a SPARC i arquitectura x86.

Més informació:

Solaris PowerPC Port at OpenSolaris.org
http://www.opensolaris.org/os/project/ppc-dev/