dilluns, d’octubre 09, 2006

Mandriva presenta la versió 2007 de la seva distribució

L'hereva de Mandrake i Conectiva torna a la càrrega amb una excel·lent distribució després d'un període infaust en la seva història, en el qual va estar a un pas de la suspensió de pagaments.

Mandriva ha publicat la versió 2007 de la seva distribució comercial, que es pot comprar a la seva pàgina web a un preu que varia entre els 44 i els 179 Euros depenent del programari que l'acompanyi.

Jocs per a Windows

Un dels aspectes en els quals Linux ha millorat notablement aquests darrers temps però en el qual al mateix temps encara li queda molt camí per recórrer és el dels videojocs. A banda de tenir els seus propis títols, també s'han realitzat ports de jocs molt coneguts a l'entorn Windows. Tot i això, encara manca una gran quantitat de títols punters. Moltes companyies el que fan és alliberar els servidors dels seus jocs per a Linux, reservant el client per al sistema Windows.

Mandriva 2007 inclou un programari que permet l'execució de videojocs natius de Windows a la plataforma Linux. Es tracta de TransGaming, de la companyia Cedega. Aquest, al seu torn, es basa en el codi font de Wine, una API que permet l'execució directa sobre Linux de programes natius de Windows sense haver-los de recompilar.

TransGaming està especialment optimitzat per a l'execució de videojocs, i Cedega afirma que en alguns casos pot donar més rendiment de la màquina al joc que si estigués funcionant sobre Windows.

Programari de seguretat

Quelcom que no acostumen a portar les distribucions Linux és programari antivirus, més que res perquè pràcticament no s'han donat casos de virus existents per a Linux, i actualment no se'n troba cap "in the wild", és a dir, actuant lliurement a Internet. Tot i això, Linux sí ha estat una bona plataforma de desenvolupament per als programadors de solucions antivirus, doncs es pot usar un sistema Linux per a filtrar els continguts que van a parar a un sistema Windows o una xarxa d'ells.

En la nova Mandriva s'hi inclou la solució antivirus, antispam i antispyware de Kaspersky Labs, una de les empreses més famoses dins del sector antivirus. Juntament amb aquesta, també està disponible el programari de BitDefender que compleix la mateixa funció, amb el que tenim dues suites de productes de seguretat per protegir els nostres sistemes Windows dels virus i spywares que els afecten i al nostre correu del spam.

Millores gràfiques

Xgl està de moda, i Mandriva 2007 l'inclou per defecte. La nova eina drak3d permet la seva configuració i ús d'una forma simple, a més de permetre seleccionar entre aquest estàndard i AIGLX (ambdós necessiten acceleració de vídeo per hardware).

El tema per defecte per a l'escriptori gràfic també ha canviat per a presentar colors i tons més alegres. El nom del nou tema és "Ia Ora", que en francès de la Polinèsia significa "hola".

DVD

L'edició per a Linux del conegut WinDVD (i que aquí rep l'encertat nom de LinDVD) de l'empresa InterVideo també ve inclosa, permetent a l'usuari veure tots els seus DVD's. Tot i això, cal indicar en aquest punt que existeixen nombroses alternatives lliures -i, per tant, gratuïtes- a aquest programari i que també permeten la reproducció de DVD's amb la màxima qualitat.

L'actualització de paquets també s'ha vist millorada amb la introducció del gestor RPMDrake2.

A més de la versió de pagament, Mandriva ofereix dues versions gratuïtes (Mandriva One, 1 CD, i Mandriva Linux Free, 3 CD's) que es poden descarregar des de

Download - Mandriva linux
http://www.mandriva.com/download

Més informació:

Pàgina oficial de Mandriva linux 2007
http://www.mandriva.com/en/linux/2007