diumenge, d’octubre 01, 2006

Que passa amb les bateries dels portàtils?

No deixen de saltar a la web històries -la majoria d'elles il·lustrades- sobre explosions i combustions espontànies de bateries de portàtils. Això ha passat sempre o bé ens trobem davant d'un nou fenomen de bateries de baixa qualitat?

La resposta és simple: ha passat sempre, encara que sembla que en menor grau. Ja en data tan llunyana com el 1995, i per esmentar tan sols un exemple, la multinacional Apple -d'altra banda àmpliament coneguda per la bona qualitat dels seus productes- va patir a la seva pròpia carn el "síndrome de la bateria explosiva" que va disminuir les vendes del seu PowerBook 190.

Els recents casos d'anuncis per part de grans companyies de canvis massius de bateries defectuoses com han estat els de Toshiba i l'encara més espectacular de Dell (pel gran nombre d'usuaris afectats i la seva dispersió geogràfica per Amèrica i Europa, ja que normalment aquests casos només afecten a una regió en concret) han llançat al centre de la palestra a les bateries d'ordinadors portàtils. Molts hem pogut veure espectaculars imatges de portàtils encesos en un foc viu, o fins i tot el cas de qui va cremar a propòsit el seu vell iBook argumentant la combustió espontània de la bateria per a què li donessin un nou MacBook basat en processador Intel. Aquest últim "espavilat" va cometre una greu errada: va cremar l'exterior del portàtil però no la bateria en si...

Hi ha diversos tipus de bateries, però potser la més comú sigui la d'Ió-Liti (Li-Ion), que equipa a bona part dels equips portàtils. Aquestes poden trencar-se, explotar o encendre's espontàniament quan són exposades a altes temperatures o directament a la llum solar de forma perllongada (fet que augmenta la seva temperatura), el que ens porta a la conclusió de què una primera mesura de seguretat és mantenir el portàtil sempre fresc. Cal vigilar també no tapar accidentalment les ranures de ventilació de l'equip amb el qual treballem.

Els curtcircuits són la causa més comuna de combustió o explosió d'aquest tipus de bateries, pel que no han de ser mai manipulades indegudament, per exemple obrint-les i manipulant-ne l'interior.

En els casos abans esmentats de Dell i Toshiba, el problema de les bateries defectuoses consistia en una contaminació per partícules de metall dels components interns de la bateria, el que redundava en un augment de la temperatura interna i, finalment, la seva explosió en casos extrems.

Poca cosa podem fer per a evitar els defectes de fàbrica en aquests casos, però quan comprem un ordinador portàtil nou, podem començar controlant la temperatura de la bateria durant els primers dies. Això es pot fer moltes vegades mitjançant l'ús d'una utilitat específica existent a la BIOS de la nostra màquina o amb un programari apropiat.