dissabte, de setembre 30, 2006

Així podria ser el proper OpenOffice

Un nou sistema d'extensions que permet ampliar les funcionalitats de la suite ofimàtica i la possible inclusió de les aplicacions de la fundació Mozilla, principals resultats de la conferència OpenOffice.org d'enguany.

Acabada la conferència OpenOffice.org de Lió (França), és el moment de passar revista a les novetats que s'han exposat i proposat per a la propera versió de la suite ofimàtica lliure per excel·lència.

La principal novetat que amb tota probabilitat presentarà OpenOffice.org 2.0.4 (la versió actual és la 2.0.3) és la possibilitat d'augmentar les seves funcionalitats gràcies a l'ús d'un nou sistema d'extensions, seguint l'estela del navegador web lliure Firefox que ha recollit un gran èxit en aquest particular, havent-hi disponibles per a ell un gran nombre d'extensions a Internet.

El nou format d'extensió d'OpenOffice s'anomenaria OXT i permetria als desenvolupadors treballar i escriure les extensions emprant per a això nombrosos llenguatges de programació. Per a què els usuaris puguin localitzar les diverses extensions escrites per a la suite ofimàtica, es destinaria un lloc web a exercir de "central", recollint en ell totes les extensions creades per usuaris, programadors o empreses: extensions.openoffice.org . Actualment aquesta es troba activa com a projecte de la comunitat OpenOffice.

Les noves extensions podrien ser molt útils per a, per exemple, exportar dades de programes propietaris als formats oberts d'OpenOffice o per a crear sobre la mateixa suite una aplicació diferent (com ara un programari de comptabilitat aprofitant les facilitats de disposar d'una base de dades i un full de càlcul). A més, i en estar OpenOffice subjecte a la llicència LGPL, es podran combinar extensions propietàries amb la suite lliure.

La instal·lació i gestió d'extensions serà simplificada per contribuir a la popularització d'aquests petits afegits a la suite ofimàtica.

Per al futur a mitjà o llarg termini s'està parlant també entre els desenvolupadors i responsables del projecte OpenOffice d'estrènyer els vincles amb un altre projecte capdavanter del programari lliure: la Fundació Mozilla. Així, OpenOffice podria incloure el gestor de correu electrònic Thunderbird, el navegador web Firefox i el calendari Sunbird, constituint-se en una alternativa més completa a l'Office de Microsoft. Sigui com sigui, es desenvoluparan els connectors necessaris per a usar OpenOffice amb un servidor Exchange o amb el gestor de calendaris Sunbird.

Per a la més llunyana versió 3.0 de la suite, cap la possibilitat de fer-la més modular i que funcioni sobre el framework d'algun entorn de programació conegut, com el d'Eclipse, Netbeans o el XUL de Mozilla. La modularització també ajudarà a reduir la despesa de recursos a la màquina en la qual s'executa l'aplicació, doncs només caldrà carregar en memòria el codi corresponent a la part necessària.

Totes les dades sobre la conferència OpenOffice.org es poden trobar-se a

Media Coverage: OpenOffice.org Conference 2006, Lyon, France
http://ooocon-arnes.kiberpipa.org/

Encara no queda clar el "full de ruta" que seguirà OpenOffice, però és probable que la versió 2.0.4 sigui alliberada com a actualització durant el mes vinent, mentre que per a la 3.0 encara no hi ha dates previstes.