dimecres, d’octubre 04, 2006

Fet públic script per instal·lar Internet Explorer 6 en Linux

És lliure i malgrat que necessita la presència de l'emulador Wine en la nostra instal·lació de Linux, l'usuari no s'haurà de barallar amb molestes o complicades configuracions.

Un dels reptes als quals s'enfronta Linux per a la seva adopció en les màquines d'escriptori de tot el món és disposar d'un navegador web que sigui 100% compatible amb l'Internet Explorer, ja que existeixen moltes pàgines que estan adaptades per al seu ús gairebé exclusiu amb el navegador web de Microsoft. Això no hauria de ser així si tots els programadors web seguissin els estàndards marcats pel W3C (World Wide Web Consortium) o si Microsoft no introduís API's i tecnologies propies i úniques en el seu navegador web. Però com el món no és perfecte, aquestes coses passen, i sota el paraigua del dret a la innovació, Microsoft ha acabat creant un navegador incompatible en molts aspectes amb la resta.

Fins ara, les possibles solucions a aquest problema passaven per dotar de funcionalitat semblant a la de l'Internet Explorer a navegadors de projectes lliures, o bé d'executar un Windows complet dins d'una màquina virtual sobre un sistema Unix/Linux. El que es presenta en aquestes línies és una solució trencadora: instal·lar les darreres versions de l'Internet explorer (la 5, 5.5 i 6) i usar-les directament sobre el nostre sistema Linux o qualsevol altre sistema que disposi d'un port de l'API Wine.

IEs4Linux consisteix en un shell script de Unix que es pot descarregar i usar lliurement i que prepara l'entorn per a la descàrrega, instal·lació i configuració de l'Internet Explorer en les versions abans esmentades, configurant la capa d'emulació Wine de forma correcta per a la seva execució.

Aquesta eina instal·la només una part mínima del navegador de Microsoft, deixant de banda el programa de correu electrònic Outlook Express i altres afegits, però descarregant i instal·lant el reproductor d'animacions Flash, versió 9.

Altres plug-ins que han estat testejats pels creadors d'IEs4Linux i que es pot assegurar el seu funcionament sota Linux són els players de Shockwave i Authorware (ambdos de Macromedia-Adobe) o l'Acrobat Reader 5.05 .

El script d'instal·lació pot ser executat en qualsevol distribució, malgrat que els responsables del projecte han posat a la seva web les instruccions per a algunes de les distros més conegudes, com és el cas d'Ubuntu (en la qual abans cal instal·lar-hi Wine ja que no ve per defecte).

Per a la seva execució, a més de la ja comentada capa Wine, el nostre sistema Linux ha de disposar de cabextract, un programari que permet descomprimir el format de paquet propietari de Microsoft.

Més informació:

IEs4Linux
http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Main_Page