dimarts, de setembre 26, 2006

Google publica versió beta de Blogger

La publicació de continguts de manera dinàmica enlloc de l'habitual HTML estàtic per a la versió existent fins ara i un dashboard renovat són les principals novetats del nou servei Blogger.

Ja fa uns dies que els internautes poden gaudir de la renovada versió beta de Blogger, el servei de publicació de weblogs de Google que cada dia té més competència, començant per Microsoft i el seu MSN Spaces i acabant per tota una sèrie d'empreses que aprofiten l'èxit de la Web 2.0 per a oferir serveis cada dia més fàcils d'usar i més atractius amb vista a l'usuari.

El nou Blogger es pot gaudir de moment en fase de beta pública fins a la seva data d'alliberament definitiva, encara no especificada.

Part de la comunitat d'escriptors existent actualment a Blogger poden migrar els seus actuals comptes als nous en fase beta. En el cas de què el nostre compte sigui l'afortunat amb aquesta opció, veurem un quadre de color blau a la sidebar del nostre dashboard. En cas contrari, haurem d'obrir un nou compte emprant el nostre Google Pass i la contrasenya habitual per accedir a altres serveis com Gmail.

Usant aquesta darrera opció d'obrir un nou compte no podrem migrar de forma automatitzada els nostres continguts existents, pel que haurem de crear nous weblogs. És gairebé segur que l'opció de migrar els nostres comptes al nou format estigui present quan la beta es converteixi en versió definitiva, o bé siguin migrats tots els comptes automàticament sense deixar a l 'usuari l'opció a escollir.

El dashboard de Blogger (el tauler de control des del qual accedim als nostres weblogs) ha canviat però poc, mantenint la mateixa estètica, netejant de continguts la barra lateral dreta i introduint alguna informació sobre les novetats del nou Blogger.

Però els principals canvis no es troben a la superfície, si no a l'interior de Blogger, el que ningú veu (amb excepció dels seus programadors, naturalment) però que es nota de seguida.

El primer canvi important consisteix en la forma de tractar els posts. Si fins ara quan postejàvem al Blogger el que feia al sistema era generar pàgines HTML estàtiques amb els nostres continguts que eren servides al lector, a partir d'ara el blog funcionarà mitjançant una base de dades, i les pàgines es generaran sota demanda de contingut. És a dir, de ser una simple forma de publicar textos, Blogger passarà a ser un autèntic gestor de continguts.

Un altre avantatge d'aquest sistema és que ja no s'hauran de realitzar feixugues "republicacions" que s'enduguin bona part del nostre temps. Simplement publicarem i el nostre weblog s'actualitzarà de forma immediata.

Tots els usuaris que mantinguin el seu weblog allotjat en els servidors de Blogger podran gaudir d'aquest avantatge, mentre que els que ho facin en un servidor propi no podran.

Fins ara els nostres posts no es podien classificar en categories. El nou Blogger permet assignar una etiqueta (label) a cadascun dels nostres posts, de manera que aquestes etiquetes podran funcionar com a autèntics identificadors de categoria.

El control d'accés és una altra interessant novetat, ja que ara podrem restringir l'accés als nostres weblogs a aquelles persones que vulguem i a ningú més.

I, finalment, tenim una nova estructura dels Feeds RSS del nostre weblog, que permet seguir fins i tot els comentaris als nostres posts.

Més informació:

Accés a Blogger (en la seva versió actual i també la beta)
http://www.blogger.com