dissabte, de setembre 16, 2006

Revelem les especificacions de l'OLPC


Un alt responsable del projecte One Laptop per Child (OLPC) ha parlat en el festival Ars Electronica de Linz (Àustria) de les especificacions del seu portàtil, tant de maquinari com de programari.

El projecte OLPC abanderat per Nicholas Negroponte (fundador del Media Lab en el MIT) va néixer el gener del 1995 amb la idea de proporcionar ordinadors econòmics als nens sense recursos de tot el món.

Pot semblar una idea absurda, quan el que necessiten realment molts d'aquests nens és menjar diari i educació, però és precisament en aquest darrer punt en el qual juga amb força l'OLPC, el de l'educació: amb un ordinador a les seves mans, aquests nens podran començar a accedir en igualtat de condicions que la resta dels nens del món al gran arsenal d'informació que constitueix Internet i explotar tot el potencial de les noves tecnologies. L'OLPC és doncs una eina i no una finalitat en si mateix.

L'ordinador ha passat per diverses fases de prototip per arribar a un disseny final del qual encara se n'està estudiant la forma d'abaratir costos de fabricació. Tot i això, tenim una idea bastant clara de com serà la màquina:

- Processador AMD Geode GX2-500 a 366 MHz. compatible x86.
- Xipset AMD CS5536 South Bridge.
- Controlador gràfic integrat a la CPU amb arquitectura de memòria unificada.
- Memòria RAM de 128 MB. DRAM.
- No disposarà de disc dur ni d'unitat òptica o de qualsevol mena de disquetera, només d'una memòria Flash de 512 MB. per a emmagatzematge de dades de forma interna i un lector de targes SD.
- Inclourà 3 ports USB 2.0 .
- Tarja de so compatible AC'97 amb entrada de micro i sortida per a altaveus.
- Tarja de xarxa sense fils Marvell 88W8388 compatible amb 802.11b/g.
- Webcam amb resolució 640x480 integrada a l'aparell.
- La tradicional BIOS dels ordinadors x86 serà substituïda per una LinuxBIOS, en la qual s'hi carregarà una versió del kernel del sistema del pingüí.

Punt i a part es mereix la pantalla de l'equip: TFT de cristall líquid i de 7,5" que tindrà dos modes d'ús, en color i en blanc i negre d'alt contrast per a la seva perfecta lectura en ambients exteriors. És ben sabut per tots els usuaris d'ordinadors portàtils com n'és de difícil la lectura d'una pantalla quan ens toca directament la llum solar. L'OLPC soluciona aquest problema amb el mode d'alt contrast en blanc i negre, ja que els nens desenvolupen bona part de la seva vida social a l'aire lliure.

El format de l'OLPC és el d'un Tablet PC, ja que la pantalla pot rotar i plegar-se a la inversa sobre el teclat, de forma que l'usuari pot continuar llegint documents a la seva pantalla com si es tractés d'un llibre.

La bateria està feta per a què duri el màxim temps possible un cop carregada, i tot el portàtil ha estat concebut com a una màquina dura i robusta.

Les dues antenes que surten de la part superior de la pantalla i que han popularitzat la peculiar imatge d'aquesta màquina corresponen a les antenes de la tarja sense fils, i gràcies a elles l'OLPC gaudeix d'una cobertura incomparable, que pot arribar als 500 metres des del punt d'accés o router sense fils. Quan estan plegades, aquestes antenes també fan la funció de protegir els ports de la màquina.

Seguint la filosofia del programari lliure

Malgrat que Microsoft va oferir una versió retallada del seu sistema Windows per equipar l'OLPC, els responsables del desenvolupament van voler seguir un criteri més "ètic" o idealista en l'elecció del sistema operatiu emprant el recurs del programari lliure.

Finalment, l'escollit ha estat Linux i concretament una versió de Fedora, la distribució lliure conduïda per la comunitat i tutelada per Red Hat, empresa que també és mecenes del projecte OLPC al costat de Google, Nortel Networks o AMD entre d'altres.

Aquesta versió de Fedora encara es troba en desenvolupament, i anirà essent actualitzada periòdicament, disponibilitzant les imatges per a la instal·lació al lloc web de l'OLPC.

La interfície d'usuari serà especial i pensada per als usuaris més joves. Tot i això, alternativament es podrà accedir a la tradicional interfície d'escriptori del sistema del pingüí. La interfície per a nens es coneix amb el nom de Sugar (sucre en anglès).

Hi ha ja disponible una altra distro que funciona sobre l'OLPC; es tracta de l'argentina Ututo, que fa alguns mesos va rebre el suport del mateix Richard Stallman.

Xarxes socials

Els nens són éssers socials per definició, i l'OLPC explota al màxim aquesta circumstància; així, disposa d'un programari que permet crear de forma automàtica una xarxa de parells entre les màquines properes sense necessitat d'establir configuracions manuals per part de l'usuari. Això permetrà als nens xatejar i intercanviar informació entre ells.

Més informació:

One Laptop per Child
http://www.laptop.org/