dimarts, de setembre 12, 2006

Alliberada la versió 2.16 de l'entorn d'escriptori Gnome

Les millores gràfiques que aprofiten al màxim les noves targes gràfiques amb efectes visuals increïbles són la seva principal novetat.

Gnome és un escriptori gràfic multiplataforma -malgrat que la majoria de la gent l'associa amb Linux, existeixen versions per a Solaris o BSD entre d'altres- l'objectiu del qual és la facilitat d'ús, estabilitat i internacionalització de l'entorn i les seves aplicacions. Al costat de KDE és un dels escriptoris més populars per a Unix i GNU/Linux.

Una nova versió de Gnome és alliberada cada sis mesos, portant un número de versió parell com a identificatiu d'estabilitat, i un número senar per a les edicions de desenvolupament i testeig. La darrera versió estable abans d'aquesta fou la 2.14, que ha anat evolucionant mitjançant diferents versions 2.15 fins a aquesta definitiva 2.16 .

Novetats en l'aspecte gràfic

El nou Gnome empra tot el potencial que li ofereix la nova generació de targes gràfiques acceleradores 3D. Malgrat ser històricament un entorn d'usuari espartà en l'aspecte visual i en funcionalitats, la dura competició que l'enfronta al KDE i per extensió als entorns gràfics d'altres sistemes operatius, han fet necessari l 'ús de recursos gràfics avançats.

Metacity, el nou gestor de finestres per defecte de Gnome, permet la realització d'efectes sobre les finestres com ara simular una explosió, col·lapsar-les sobre elles mateixes o realitzar transparències. Però tot i això els efectes esmentats no estan habilitats per defecte, i per poder gaudir-ne cal recompilar l'entorn gràfic amb l'opció --enable-compositor.

L'equip de desenvolupament de Gnome ha anunciat que la feina en aquest sentit continuarà en la futura versió 2.18 .

També s'estrena un nou conjunt d'icones que segueixen els dictats del projecte Tango, a través del qual es dissenyen interfícies d'usuari i conjunts d'icones per a escriptoris gràfics i aplicacions lliures. Moltes d'aquestes icones són escalables, el que significa que l'usuari les pot posar a la mida que vulgui sense que per això perdin qualitat de visualització.

Evolution, el client de correu electrònic i gestor personal, també pateix alguns canvis visuals menors, que el fan una mica més atractiu i funcional.

Repartint l'energia equitativament

Els posseïdors d'ordinadors portàtils que vulguin usar Gnome com a escriptori estan d'enhorabona. Tots els que emprem aquesta mena d'ordinadors sabem com n'és de necessària una gestió eficient dels recursos energètics per a què la nostra màquina aguanti el màxim temps possible funcionant en viatges llargs. Per això, Gnome 2.16 inclou una eina de gestió centralitzada que ens permet, per exemple, activar o desactivar la tarja sense fils o visualitzar l'estat de càrrega de la bateria.

Aquesta utilitat ens va mostrant de forma gràfica l'evolució de la càrrega de la bateria al llarg del temps.

Però la gestió de l'energia va un pas més enllà: fins i tot les aplicacions poden entrar a jugar amb els valors d'estalvi d'energia gràcies a la interfície de programació proporcionada per Gnome. Així, un gestor de descàrregues pot arribar a parar l'auto-hibernació del sistema per acabar de descarregar un gran arxiu, i reprendre-la després d'haver acabat.

Buscant el Windows

Una de les novetats d'aquesta versió esmentades a la seva pàgina principal és que s'ha treballat per a simplificar el procés de portar les eines de Gnome al Windows. Tot i que la frase tingui poca notorietat en tot el resum de Gnome 2.16, pot cobrar importància si els responsables del projecte i els programadors centren el seu esforç en portar aplicacions i utilitats a l'entorn Windows.

Malgrat que Gnome pot ser el gestor gràfic per defecte de diversos sistemes operatius, l'arquitectura del Windows XP i de Vista no permet canviar més que l'aspecte i no la funcionalitat de l'entorn. Tot i això veurem una implementació de Gnome per al sistema de Microsoft que sigui realment competitiva?

Altres novetats

- Inclòs plug-in per a l'escriptori que permet realitzar cerques a la web des de la barra de tasques.
- Inclosa una nova aplicació per prendre notes, Tomboy, que permet crear notes entrellaçades entre elles mitjançant enllaços hipertextuals similars als de la Web.
- Nou editor de menús, Alacarte, ja inclòs en anteriors versions de la distribució Ubuntu (l'entorn gràfic de la qual és Gnome).
- Baobab, nova eina per a controlar l'ús dels nostres mitjans d'emmagatzematge com el disc dur i l'espai que ens hi queda lliure.
- Nou lector de pantalla per a persones amb discapacitats visuals.
- El plug-in per a la Web del reproductor multimèdia Totem permet ara la reproducció sense problemes de feeds de Windows Media i Real empotrats en pàgines web.
- El canvi ràpid d'aplicacions es continua fent amb la conjunció de tecles Alt+Tab, però a partir d'ara amb Alt+F6 podem canviar entre les diferents finestres d'una mateixa aplicació.
- Podem canviar una aplicació d'espai de treball amb només arrossegar la seva icona de la barra de tasques.
- Ja es poden "torrar" DVDs directament des de la interfície del navegador Nautilus, sense haver de recórrer a crear una imatge del disc.
- El navegador Nautilus permet ara el canvi de permisos de fitxers i directoris accedint a les seves propietats mitjançant la pulsació del botó dret del ratolí sobre la seva icona.
- Suport per a Unicode 5.0 .
- Traduccions a 54 idiomes.

Tot i les nombroses novetats, aquesta versió 2.16 presenta canvis menys radicals que l'anterior 2.14 .

Més informació:

Gnome
http://www.gnome.org/