dimecres, de setembre 13, 2006

El projecte Linux From Scratch presenta nova versió del seu LiveCD

Permet a l'usuari construir el seu propi sistema GNU/Linux sense necessitar prèviament d'una distribució ja instal·lada en el seu disc dur.

Linux From Scratch (LFS) és un projecte relativament poc conegut, almenys per l'usuari final. No per això és menys interessant, doncs la seva comesa és proporcionar les eines necessàries per a què qualsevol persona pugui construir el seu propi sistema GNU/Linux, partint d'una distribució (en principi pot ser qualsevol) ja instal·lada en el seu disc dur, una partició neta per allotjar el nou sistema, i eines de programació per a compilar els paquets que compondran el nostre sistema personalitzat. Un llibre gratuït que es pot descarregar des de la mateixa pàgina web de LFS ens explica tots els conceptes bàsics, l'ús de les eines i les passes a seguir.

LFS no té fama de ser una eina fàcil d'usar, i de fet els requeriments per al seu ús ja poden suposar una dificultat per als usuaris menys avançats del sistema del pingüí. Per a ells, els responsables del projecte han ideat un LiveCD que disposa de tot el necessari per a crear el nostre sistema operatiu a mida.

La nova versió d'aquest LiveCD, només disponible per a arquitectura x86, es basa en la versió 6.2 de LFS. S'inclou el codi font dels paquets necessaris per a LFS 6.2 i el llibre corresponent a la mateixa versió, pel que constitueix una eina plenament vàlida per al seu ús.

Com a interfície d'usuari inclou el gestor Xfce, que cada dia està guanyant més punts en el món Linux i equipant a més distribucions gràcies a la seva lleugeresa i riquesa visual, que fan d'ell una possible competència per a Gnome i KDE, els dos entorns d'escriptori amb més èxit en Linux.

El nou LiveCD suporta ara també la hibernació de l'equip, pel que si comencem a treballar en una nova instal·lació feta a mida en una màquina i ens veiem obligats a deixar la feina a mitges, podem hibernar l'equip i continuar en un altre moment en el qual ens vagi bé.

Sense cap mena de dubte, la nova versió del LiveCD del projecte Linux From Scratch és una eina a tenir molt en compte per totes aquelles persones que vulguin construir la seva pròpia versió de GNU/Linux a mida, però que no sàpiguen per on començar. No és l'eina més senzilla que existeix per a aquesta finalitat, però per això mateix obliga a adquirir uns coneixements sobre el sistema del pingüí que ens seran molt útils a posteriori.

Més informació:

LFS LiveCD Project Homepage
http://www.linuxfromscratch.org/livecd/