divendres, de setembre 08, 2006

Linspire fa gratuïta la versió bàsica del seu repositori de programari CNR

Gràcies a una posició enfortida al mercat, Linspire ha pres la iniciativa d'oferir gratuïtament a tots els usuaris de la seva distribució Linux i també als de Freespire la versió bàsica del seu repositori de programari Clic'N'Run (CNR).

Fins ara, i al costat de les vendes de la seva distribució GNU/Linux orientada a màquines desktop domèstiques, el servei CNR ha estat el principal mitjà de generar ingressos per a Linspire, per la qual cosa el moviment de la companyia ha sorprès en gran mesura a tota la comunitat informàtica i, especialment, als linuxers.

CNR consisteix en un repositori de programari, un arxiu que conté paquets i programes que no disposa el CD de Linspire però que es poden instal·lar a posteriori. A més, aquest programari està preparat per a què pugui ser instal·lat mitjançant uns pocs clics de ratolí, un avantatge competitiu que Linspire no s'ha cansat de publicitar com a superior a la dels seus competidors, però que amb el pas del temps i els gestors de paquets de nova generació que disposen de funcionalitats similars, ha quedat al mateix nivell o gairebé que a la resta de distribucions. El repositori CNR també disposa de programari comercial, i n'existeixen dues versions: la bàsica (que fins ara costava uns 20 Dòlars anuals i que és precisament la que a partir d'ara s'oferirà gratuïtament) i la Gold (amb un preu de 50 Dòlars).

Les diferències entre les dues versions del servei són escasses: mentre que en les dues es pot obtenir programari gratuït per a instal·lar amb uns pocs clics, en la versió gratuïta no es poden obtenir actualitzacions del sistema (malgrat que sí pegats de seguretat).

Un dels punts més interessants de la iniciativa de Linspire és que també afectarà als usuaris de Freespire, la versió totalment gratuïta de la reconeguda distribució desktop d'usuari final, per la qual cosa aquests se la podran descarregar des de la seva pàgina web i ampliar les seves funcionalitats amb programari nou gràcies al CNR gratuït. D'aquesta forma, sembla que Linspire intenta fer-se un forat entre les "grans" com SuSE i Red Hat amb les seves mateixes armes: una distro gratuïta construïda per la comunitat però amb una gran empresa oferint-li el seu suport i productes de pagament per als clients que prefereixin aquesta opció.

Els clients de Linspire que van adquirir la subscripció al servei bàsic del CNR seran actualitzats immediatament a la versió Gold d'aquest servei. No s'ha especificat que passarà amb aquells que havien contractat l'opció Gold des del principi, però és molt probable que almenys de moment no vegin ampliades les seves possibilitats.

Segons ha declarat Kevin Carmony, CEO de Linspire, la companyia llançarà al desembre d'aquest any un nou client de CNR totalment reescrit, de codi obert i sota llicència lliure. Això coincidirà amb el llançament de Freespire 1.1, que inclourà el nou client.

Més informació:

Linspire
http://www.linspire.com/