dimarts, de setembre 05, 2006

Fedora anuncia la disponibilitat d'una versió Live de test de la seva distribució Linux

La disponibilitat d'una versió Live d'aquesta popular distribució era una cosa molt demanada per la comunitat d'usuaris.

Fins ara la distro Fedora, nascuda en el si de l'empresa Red Hat i que fou el primer exponent de distribució alliberada per una empresa a la comunitat per al seu futur desenvolupament -el que va marcar a posteriori l'estratègia de mercat de moltes empreses-, ha patit d'una mancança que, si bé no ha estat vital, si ha estat qualificada per molts com a important: una versió en Live CD que permet avaluar la distribució abans d'instal·lar-la al nostre ordinador. Per fi s'ha solucionat aquesta mancança i a partir d'ara els usuaris interessats en Fedora podran provar-la abans d'instal·lar, o bé aprofitar l'avantatge dels Live CD per a usar un ordinador que no tingui disc dur, o bé com a programari de recuperació de dades o d'un altre tipus.

Per a realitzar aquesta versió Live de Fedora s'ha usat una eina anomenada Kadischi, creada especialment dins del mateix projecte Fedora i l'objectiu de la qual és el de proporcionar l'eina necessària per a construir versions Live a mida de la distribució. Cal indicar que aquest tipus d'eines comencen a abundar en el món Linux, i el seu ús és cada dia més senzill. Bona mostra d'això és Linux Live, una sèrie de scripts i utilitats amb els quals es pot crear una distribució a mida com és Slax, la qual serveix d'exemple a l'eina esmentada.

La iniciativa no ha partit només del grup de desenvolupadors de Kadischi, ja que aquests han comptat amb el suport de Fedora Unity, una organització que treballa per donar a conèixer la distribució i proporcionar informació a tots aquells que s'interessin per ella.

Les diferents versions de Live CD basades en Fedora que vagin sorgint rebran el nom de Live-Spins, i la primera estarà disponible per a CD i DVD, emprant un kernel 2.6.17, Gnome 2.14.1 i OpenOffice 2.0.3 . Al costat d'aquesta també estan disponible les imatges Live de Fedora Core 6 Test 2, malgrat que totes dues només per a l'arquitectura x86 i com a única excepció la versió Core 5 per a l'arquitectura x86-64.

Els aficionats a estar al dia de les actualitzacions de Linux i, més concretament aquells interessats per Fedora, estaran d'enhorabona, doncs la intenció dels responsables del projecte és la d'actualitzar freqüentment les imatges de CD per a descàrrega, almenys un cop al mes, incloent-hi les darreres novetats.

Més informació:

Fedora Core Live Spins Released! FedoraNEWS.ORG
http://fedoranews.org/cms/node/1557

Pàgina web de Kadischi
http://fedoraproject.org/wiki/Kadischi

Slax
http://www.slax.org/

Fedora Unity
http://fedoraunity.org/

descàrrega de les imatges Live de Fedora
http://torrent.fedoraunity.org/torrents