dimecres, de setembre 20, 2006

KDE 4 podrà funcionar sota Windows i Mac OS X

Quan es comença a parlar de la propera gran iteració d'un dels dos escriptoris lliures per excel·lència juntament amb Gnome, el projecte expandeix les seves mires cap a altres sistemes operatius propietaris que fins ara se li han resistit.

KDE funciona a la perfecció en Linux (l'entorn en el qual va néixer i va arribar a la seva maduresa) però també es troba molt a gust en altres Unixos com Solaris, AIX o les diverses branques de la família BSD. Actualment la darrera versió alliberada és la 3.5.4 que data d'aquest passat agost, però ja s'estan establint les bases de la propera gran iteració de l'escriptori, que portarà com a número el 4.

En un recent post aparegut a la web oficial de notícies de KDE, s'informa que els primers paquets de la versió 4 (que rep el nom en clau de "Krash") ja estan preparats per a ser descarregats i instal·lats en dues distribucions punteres, OpenSuSE i Kubuntu. Però la cosa més interessant és la informació relativa als ports de KDE 4 per a Mac OS X i Windows.

Per a ambdues plataformes, el projecte KDE ja disposava de ports del seu entorn d'escriptori, gràcies al servidor X11 en el cas dels ordinadors Macintosh i a Cygwin per al Windows.

Per a la nova generació de KDE, el projecte Fink ha preparat un port de l'entorn que ja es pot descarregar i instal·lar sobre un Mac OS X 10.4 . Mentre, per a la versió Windows, el projecte KDElibs continua treballant en portar les llibreries base de l'entorn gràfic al sistema operatiu de la companyia de Redmond, de manera que puguem executar KDE 4 de forma nativa en Windows.

Aquests ports són possibles gràcies al fet que mentre les anteriors versions de les llibreries QT (la base de KDE) estaven disponibles només per a Unix/X11, la nova versió 4 s'ha alliberat tant per a Windows com per a Mac OS X. El que resta de feina és la recompilació i correcció del codi font del KDE per al seu correcte funcionament en els dos sistemes propietaris, que és el que estan fent els grups abans esmentats.

Més informació:

KDE 4 Krash Packages on Mac OS X, SuSE and Kubuntu
http://dot.kde.org/1158239585/

KDE4 on Mac OS X
http://ranger.users.finkproject.org/kde/

Kdelibs.com
http://www.kdelibs.com/wiki/index.php/Main_Page